• Usuario

​Begues rebutja el projecte de la MAT que afectaria a l'espai natural del municipi

El controvertit avantprojecte es va publicar al BOE a finals de juliol i contempla la instal·lació de nombrosos parcs eòlics a l'Aragó que estarien connectats, mitjançant una línia de Molt Alta Tensió (MAT) de més de 180 quilòmetres, amb la subestació elèctrica de Begues.
|

Pista forestal begues torrelles

Pista forestal de Begues/ @EP


L'Ajuntament de Begues considera que el projecte vulnera la Llei contra el canvi climàtic aprovada per la Generalitat de Catalunya i que aposta per les energies renovables, i també la normativa en vigor del Consell i del Parlament Europeu relativa a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles.


L'avantprojecte es va publicar al BOE a finals de juliol i contempla la instal·lació de nombrosos parcs eòlics a l'Aragó que estarien connectats, mitjançant una línia de Molt Alta Tensió (MAT) de més de 180 quilòmetres, amb la subestació elèctrica de Begues.


La publicació va causar indignació entre diversos col·lectius, ajuntaments i consells comarcals catalans afectats pel traçat de la línia, especialment pel fet que el període d'informació pública i al·legacions fos tan limitat i, a més, coincidís amb el mes d'agost, amb la majoria de serveis jurídics i tècnics de les administracions de vacances.


Malgrat el poc temps per a estudiar el projecte i la ingent quantitat de documentació a analitzar, l'Ajuntament de Begues ha elaborat un informe d'al·legacions  que  ha presentat a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, posicionant-se manifestament en contra del projecte per diverses raons.


La Unió de Pagesos rebutja la nova línia de Molt Alta Tensió (MAT) prevista pel Baix Llobregat 


El consistori beguetà creu que el projecte està mancat d'una planificació prèvia que permeti una ordenació de l'activitat, una avaluació ambiental estratègica amb participació pública (agents socials i administracions).


En aquest sentit, no s'ha tingut en compte l'efecte acumulatiu d'altes línies d'alta tensió que arriben a la subestació de Begues des de Lleida, Tarragona i Castelló, i més en considerar la situació del municipi en un espai natural de primer ordre que funciona com a corredor biològic.


En paraules de l'Ajuntament la MAT podria significar un risc per a l'espai natural de Begues a causa de les possibles ampliacions de la subestació elèctrica, la qual ha passat dels 12.500 metres quadrats de quan es va construir (1985) als més de 60.000 actuals. L'Ajuntament de Begues també creu que el projecte no té en compte l'impacte visual sobre el paisatge.


Els 180,58 quilòmetres de què consta la MAT travessa comarques d'alt valor forestal, agrícola i turístic de 40 municipis, amb torres de més de 60 metres d'alçada.


El ramal de la MAT previst és incompatible amb activitats com el turisme sostenible i la promoció de noves activitats econòmiques, amb el consegüent deteriorament de la qualitat de vida i economia dels habitants de la zona.



Des de l'Ajuntament de Begues es rebutja aquest model energètic i demana a la Generalitat de Catalunya que es posi al costat del territori afectat per aquesta mega-infraestructura elèctrica, tot liderant l'oposició frontal a la MAT amb totes les eines al seu abast, polítiques, jurídiques, administratives i de suport a les mobilitzacions que se'n derivin.


ERC rechaza la MAT Valmuel-Begues y pide una estrategia de renovables

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE