La Unió de Pagesos rebutja la nova línia de Molt Alta Tensió (MAT) prevista pel Baix Llobregat

Unió de Pagesos ha sollicitat una reunió amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACAR), Teresa Jordà, per tal d'analitzar els projectes de línies de molta alta tensió (MAT) provinents de l'Aragó planificades a Catalunya

|

MAT

MAT


Unió de Pagesos ha sol·licitat una reunió amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACAR), Teresa Jordà, per tal d'analitzar els projectes de línies de molta alta tensió (MAT) provinents de l'Aragó planificades a Catalunya


Unió de Pagesos rebutja públicament els projectes sorgits en les darreres setmanes com la línia MAT que ha d'unir el parc solar fotovoltaic Jaime I a l'Aragó amb Catalunya creuant una quarantena de termes municipals repartits entre les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat.


Un pla, aquest, pel què el sindicat ha demanat que se’n prorrogui el termini per presentar-hi esmenes ja que considera que el fet que s’hagi presentat en ple mes d’agost ha dificultat enormement que s’hagi pogut donar a conèixer i estudiar de forma adequada.


Precisament per informar la pagesia i els veïns afectats pels traçats d’aquestes línies, Unió de Pagesos ha convocat una desena de xerrades a diversos punts del territori per on passen els projectes per tractar aquesta qüestió. Les dates, llocs i hores de les xerrades està previst que es facin públics en els propers dies. Al mateix temps, i també properament, Unió de Pagesos té previst presentar mocions als ajuntaments dels municipis que creuen les línies per tal de fer front comú en contra d’aquesta infraestructura.En una roda de premsa celebrada el 26 d’agost a Reus, Unió de Pagesos es va manifestar en contra dels projectes de línies MAT a Catalunya i va recordar un cop més la seva aposta per les línies elèctriques soterrades seguint el traçat de camins per tal de no malmetre l’espai o aprofitant el traçat ja marcat per altres infraestructures ja construïdes així com en defensa d’un model d’energies renovables responsable i respectuós amb el territori.


A LA TERRA ALTA, RIBERA D'EBRE, PRIORAT, ALT CAMP I BAIX CAMP JA ESTAN COORDINANT ACCIONS EN CONTRA


Representants institucionals de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, l’Alt Camp i el Baix Camp van coordinar-se la seva estratègia davant el nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que ha de creuar les terres de l‘Ebre i les comarques de Tarragona, publicat a final de juliol al Butlletí Oficial de l’Estat i que impulsa un clúster energètic aragonès.


En la reunió, celebrada a Tarragona a mitjans d'agost hi van participar els presidents i presidentes dels Consells Comarcals de la Terra Alta (Neus Sanromà), la Ribera d’Ebre (Gemma Carim), Miquel Mateu (Alt Camp) i Rosa Abelló (Baix Camp), mentre que l’alcalde de Falset, Carlos Brull, hi va assistir en representació del Consell Comarcal del Priorat. Els representants d’altres comarques afectades, com el Baix i l’Alt Penedès, van excusar la seva assistència a la reunió, però han mostrat la seva voluntat de participar d’aquesta estratègia conjunta, que s’ha d’anar fixant en properes trobades.


L’acord assolit posa sobre la taula la necessitat de fixar urgentment una estratègia conjunta de les comarques i els municipis afectats que, d’una banda, permeti estudiar la viabilitat del projecte i el seu impacte sobre el territori i, d’una altra, proposi solucions i alternatives tècniques, ambientals i polítiques a una MAT que tindrà 180 quilòmetres tan sols a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, tot travessant el terme d’una trentena de municipis.


Els municipis afectats tan sols a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre són els següents: l’Albiol, Alcover, l’Aleixar, Alforja, Almoster, l’Arboç, Ascó, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Corbera d’Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d‘Ebre, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.


El Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (Geven) també s’oposa al projecte de línia de Molt Alta Tensió (MAT) que passaria per sobre de la comarca. Sobre els municipis de Sant Jaume dels Domenys, L’Arboç, La Bisbal, Llorenç i Masllorenç.


El Geven destaca que al BaixPenedès hi hauria al voltant de 40 gran torres que no sols afectarien als municipis per on passarien sino a tota la comarca. Els municipis de La Bisbal, Sant Jaume dels Domenys i Llorenç del Penedès ja s‘han posicionat en contra.La MAT sortiria d’un clúster energètic de 27 aeroparcs i parcs fotovoltaics de l’Aragó i arribaria a la plantra de Begues. L’objectiu es dotar de l’energia que demana l’àrea metropolitana de Barcelona, principalment.


En seu recorregut travesaria la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès i Baix Llobregat, ocupant unes 673 hectàrees amb un tendal de més de 150 km, 15,3 dels quals al Baix Penedès amb torres de gran alçada.
El Geven denuncia que afectariua a "connectors entre Espais d’Interès Natural, espais forestals amb hàbitats d’interès comunitari, corredors fluvials, sòls no urbanitzables d’especial protecció amb valor forestal, paisatgístic i identitari, zones de campeig i cria d’aus, hàbitat natural d’amfibis i rèptils i generant un nou risc d’incendi". 


El projecte està argumentat per la demanda energètica de l’àrea metropolita unida a la moratòria nuclear i de parcs eòlics i solars a Catalunya.

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE