• Usuario

La Diputació de Barcelona ajuda a Viladecans a lluitar contra la soletat de la gent gran

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, posa en marxa un programa pilot per a la detecció i atenció de la soledat no desitjada de les persones grans en el marc del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat.



|

Shutterstock 1703610439 Alta Ocskay Mark  shutterstock com

El programa consisteix en fer visites al domicili a persones que viuen soles. Foto: Ocskay Mark / shutterstock.com


La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social i municipis com Viladecans, posa en marxa un programa pilot per a la detecció i atenció de la soledat no desitjada de les persones grans en el marc del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat.


L’objectiu és conèixer i acompanyar les persones grans que viuen soles i que es troben en situació d’aïllament social o de soledat no desitjada i vincular-les a recursos comunitaris a partir d’un pla de treball individualitzat i de la implicació de serveis socials, d’entitats socials, comerços i altres agents de la comunitat en el projecte.


Segons la darrera Enquesta Contínua de Llars de 2019, a Catalunya hi havia un total de 786.000 persones que vivien soles, de les quals 334.000 (el 42,2% del total) tenien 65 anys o més, i la majoria eren dones. Segons l’informe de l’Observatori de la Soledat d’Amics de la Gent Gran (setembre 2020), el fet que aquestes persones visquin soles no vol dir que tinguin un sentiment de soledat, però en el cas de moltes persones grans, aquesta soledat residencial és una situació sobrevinguda que respon a pèrdues, com la viduïtat, la marxa dels fills i/o la mort de familiars o membres de la xarxa social més propera i, per tant, pot comportar un augment del risc, tant de patir soledat no desitjada com de trobar-se en situació d’aïllament social real. Segons l’enquesta Soledat i risc d’aïllament social en les persones grans de La Caixa (2019), en el cas de les persones de més de 65 anys, el 39,8% presentava solitud emocional i el 29,1% solitud social.


El programa, que porta per nom “Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans”, consisteix en fer visites al domicili a persones que viuen soles, majors de 65 anys derivades des dels serveis socials bàsics o d’altres dispositius, així com aquelles majors de 75 que també viuen soles i que no són usuàries de serveis socials. 


En aquestes visites, -que s’han començat a fer aquest mes de juliol-, professionals de l’àmbit social, que formen l’equip del projecte, valoraran la situació personal, emocional i social, i identificaran les necessitats, capacitats i interessos de cada persona, i la relació amb el seu entorn, amb l’objectiu d’elaborar un pla d’acompanyament, en coordinació amb els serveis socials municipals, i amb la participació de les entitats socials i altres agents de l’entorn amb què es contactarà a l’inici del projecte. El pla d’acompanyament preveu un seguiment continuat al llarg de la intervenció, que serà d’entre tres i sis mesos, i la coordinació permanent amb els serveis socials bàsics dels ens locals participants.


El programa pilot s’ha posat en marxa el mes de juny al municipi de Viladecans, entre d'altres municipis de la província – que estan inclosos en el programa de “Ciutats Amigues de les Persones Grans” o bé que impulsen programes d’envelliment actiu -, i està previst que finalitzi el mes de novembre. 


Aquesta tardor s’avaluarà aquesta prova pilot i es definirà el projecte definitiu que s’oferirà al conjunt de municipis de la província de Barcelona. La participació activa dels ens locals inclosos en el programa pilot serà cabdal per a la concreció d’un programa eficaç en l’atenció a aquest fenomen social davant del qual es vol cercar estratègies conjuntes.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE