• Usuario

Falgàs Marco Margaleff (Junts): "Si una cosa tinc clara és que tinc clar l'estat actual de Torrelles"

Falgàs Marco Margaleff és la candidata de Junts a l'alcaldia de Torrelles de Llobregat. La política recull el testimoni de Eduard Garcia després de dos anys de mandat. En aquesta entrevista, analitzem amb els dos protagonistes la seva legislatura i el futur de les eleccions.

|

DSCN1944
Fotografia de Eduard Garcia, actual alcalde i  Falgàs Marco, candidata a les eleccions @Vilapress

 

Eduard Garcia és l'actual alcalde de Torrelles. Membre de Junts per Torrelles, arriba a l'alcaldia després d'un pacte de govern. El polític exhaureix el mandat i donarà el testimoni a Falgàs Marco Margaleff, alcaldable del partit al municipi. En aquesta entrevista conjunta, tant Eduard, com Falgàs, esperem aconseguir la confiança del poble, a la vegada que analitzen els reptes del municipi.

 

Primer de tot, qui és. Eduard Garcia i què ha fet durant la legislatura?

 

Edurard: Eduard Garcia és un ciutadà de Torrelles. Vaig néixer aquí i fa 51 anys que visc aquí. Vaig començar a la política el 2004 perquè trobava que hi havia moltes mancances al poble. En aquest darrer mandat vam fer un pacte de govern, on el darrer any, estem governant i intentant implementar tot el nostre programa.

 

""Jo estic aquí per ajudar a que el ciutadà visqui millor"

 

Com ha sigut aquesta la sinergia en el govern a causa del pacte de govern? 

 

Eduard: Pensant que ells són cinc regidors i nosaltres dos, ha estat molt positiva. Nosaltres portem nou regidories amb dues persones i la resta ells. Per ser dues persones, portem gairebé un 40% de les regidories, i a més són de pes, com esport, governació, via pública o hisenda. La companya Falgàs ha aconseguit que els pressupostos s'aprovin l'1 de gener, fet que mai s'havia vist.

 

Portem bones sinergies. Hi ha coses com tots, on no estem d'acord al 100%.

 

Quines propostes heu implementat del vostre programa en aquest any?

 

Eduard: Moltes, per exemple, a la policia li hem donat un impuls després d'una època d'estancament. Actualment fan més actuacions que fa quatre anys.

 

Falgàs: Hem ampliat la plantilla i instal·lat càmeres de seguretat. Hem donat eines perquè se'ls hi pugui facilitar la feina, puguin fer controls, drogotests, renovació de vehicles... Dintre del programa sabíem que volíem donar un tomb, ara si estan al carrer amb rondes dinàmiques. Tenim 3 urbanitzacions, que se sentien oblidades. Ara els veuen amb controls estàtics i això els hi dona una percepció de seguretat i de seguiment.

 

DSCN1967
Fotografia de Falgàs Marco, candidata a les eleccions @Vilapress

 

Quin projecte del vostre programa destacaríeu?

 

Falgàs: El projecte estrella que portàvem al programa i que està a punt d'executar-se és el tancament de la pista poliesportiva. 

 

Eduard: Ho portàvem al programa. A Torrelles patim molt les glaçades a l'hivern. Venen equips de fora i no poden jugar i han de marxar perquè no està en bones condicions. És per això que aquest és el nostre projecte estrella. És cert que a causa de la pandèmia s'ha endarrerit tot. Quan ho teníem solucionat, arriba la guerra, apugen els preus i hem de modificar els pressupostos, buscar alguna forma de subvencionar-se per poder fer la pista. I ara justament, es fa realitat.

 

D'on surt el finançament de la pista? 

 

Falgàs: La majoria d'administracions, és a dir, la Diputació. És una obra d'un milió doscents mil euros. L'ajuntament és incapaç de poder afrontar la despesa i la diputació ha subvencionat una tercera part, que és la primera fase, que és la que començarem a executar. El Consell Comarcal també ens fa una subvenció del 15% de l'obra i la resta és entre recursos propis i finançament.

 

Hi ha molta polèmica amb l'increment de l'índex de criminalitat a Catalunya. És el cas de Torrelles?

 

Falgàs: No, aquí hem fet un Pla Local de Seguretat i l'índex de criminalitat és molt inferior a la mitjana de la comarca o Catalunya. Nosaltres, com a poble de 6000 habitants, depenem de l'oficina de Mossos d'Esquadra de Sant Vicenç dels Horts, que porten 6 o 7 municipis amb més pressió i incidències de seguretat i ens tenien com oblidats. Nosaltres volem que vinguin, ens donin suport; fem controls perquè hem detectat més incidències d'incivisme que de seguretat. Clar que tenim ocupacions, clar que tenim delictes de trànsit, però el més comès és la ciberdelinqüència. Robatoris amb força l'any passat en vam tenir dos. Estem notant que potser la problemàtica més estesa és l'ocupació i busquem la màxima col·laboració veïnal per detectar moviments en cases buides i avisar ràpidament a la policia, perquè és l'única manera de controlar que no entrin a les cases. Busquem les okupacions que ens fan mal, com plantacions de marihuana, xarxa elèctrica... no famílies. Aquelles que suposen un risc.

 

Eduard: Sobretot les plantacions de marihuana, últimament hem tret bastants amb col·laboració amb Mossos, Gaurdia Civil i Nacional, col·laborant amb la policia local. Es detecta molt perquè consumeixen molt. Els dies que s'encenen molt calefactors molts aires, la xarxa salta. Això és perquè hi ha un excés de consum i hi ha unes plantacions que gasten molts kilowatts.

 

Com són les col·laboracions amb les institucions supramunicipals?

 

Falgàs: En seguretat, hem fet quatre juntes, a la primera junta detectem que pràcticament no ens coneixen. Però a l'última junta de seguretat ja venen preparats amb els indicadors. Guàrdia Civil, per exemple, ens ha donat una unitat de Medi Ambient. La principal preocupació en aquest municipi és l'estiu i la campanya de prevenció d'incendis.

 

Falgàs:  Amb altres vessants, per exemple, amb el poliesportiu, hem trobat el suport de la Diputació i del Consell Comarcal, però no de la Generalitat perquè tenen, suposo, les seves problemàtiques i pressupostos. 

 

Eduard: És un tema polític, qui ha de muntar-nos realment el pavelló hauria de ser la Generalitat. Abans la Direcció General de l'Esport, la portava Junts ara la porta Esquerra i quan ha canviat de Junts a Esquerra ens han oblidat completament. A sobre ho teníem tot pactat, no perquè fóssim de Junts, sinó perquè som el municipi de tota Catalunya de més de 5000 habitants que no té un pavelló tancat.

 

DSCN1959
Fotografia de Eduard Garcia, actual alcalde @Vilapress
 

Gran part del territori de Torrelles és zona boscosa. Quin és el grau de preocupació al consistori amb el tema de la sequera?

 

Falgàs: Abans del pla de sequera tenim molta preocupació pels incendis. Cada estiu ho patim perquè tenim un 60% de zona boscosa i està al costat de les cases. Estem potenciant també aquesta legislatura en mantenir les franges perimetrals i mantenir les zones verdes. 

 

Falgàs: Hem aprovat una ordenança que obliga els propietaris a mantenir en perfecte estat les seves parcel·les perquè si està bruta i s'incendia al costat té una casa, de seguida se'n va el foc. Li hem dedicat molts esforços amb recursos municipals. Són els teus veïns i són els teus ciutadans que tenen aquesta problemàtica i has de deixar enrere competències que tens pròpies per afrontar altres que no tens, però a les que has de donar respostes.

 

Està sanejat l'ajuntament?

 

Falgàs: Aquesta legislatura ja ho hem trobat més endreçat, però el 2008 aquest ajuntament va contraure un deute de dos milions d'euros i el govern entrant va de retornar el deute. Es va endarrerir molt el manteniment de la via pública, espai públic i equipaments públics. Nosaltres vam entrar en una situació millor, però encara amb un pla d'ajuts i la prioritat ha sigut sortir del pla d'ajuts, retornar el deute, actualment estem en uns nivells normals de deute per poder tornar a fer inversions a l'espai públic. Hi ha municipis com Torrelles que estan plantejats amb un espai públic que no es pot suportar, la despesa de manteniment és molt elevada, a més si sumes l'endarreriment pel deute, encara es complica més. La Diputació, l'AMB i la Generalitat haurien de potenciar els plans de barris per ajudar a Torrelles. Les urbanitzacions són molts kilòmetres i no podem afrontar el seu manteniment, aquí les altres administracions haurien d'ajudar aquests municipis.

 

La Diputació de Barcelona planteja un pla antiincendis amb franges perimetrals, es compleix aquest pla?

 

Falgàs: Tenim un pla i una franja perimetral, ens falta la del nucli i l'hem fet aquest any. Torrelles ja fa anys que construeix la franja, sobretot als barris que donen més a les zones boscoses, però per part de la Diputació no ha augmentat el pressupost. Hauria d'invertir més diners per arribar a tot el poble.

 

Per què Falgàs Marco Margaleff hauria de ser la propera alcaldessa de Torrelles de Llobregat?

 

Falgàs: L'únic que sempre hem comprometo a fer i el que he fet aquests quatre anys és resoldre els problemes que es plantegen. Quan un veí vol parlar d'un problema al seu carrer, no vull que vingui a l'ajuntament, vull anar jo. Si una cosa tinc clara és que tinc la diagnosi feta de l'estat actual del municipi. He anat a tots els carrers, em venen al cap els problemes que hi ha, en soc conscient, tot està a una llista i és en el meu treball.

 

DSCN1953
Fotografia de Eduard Garcia, actual alcalde i  Falgàs Marco, candidata a les eleccions @Vilapress

 

Quines són les principals preocupacions dels veïns?

 

Falgàs: Els principals punts són el manteniment, com l'asfaltatge, les voreres, zones verdes que envaeixen la via pública, l'arbrat. Hem demanat a la Diputació un pla director de l'arbrat públic. Un altre dels punts és la mobilitat i el transport públic.

 

Falgàs: En aquesta legislatura hem avançat i aconseguit una línia nova que surt de Torrelles i va directament a Sant Boi de Llobregat. També hem avançat en el transport a demanda, que s'està treballant des de l'àrea de mobilitat.

 

Eduard: Aquesta línia ens porta directament a l'hospital de referència del municipi que és a Sant Boi de Llobregat. Fins ara no hi havia manera d'arribar amb transport públic.

 

En el darrer mandat, el consistori ha estat molt diversificat amb 4 grups municipals, plantegeu en el cas de sortir guanyadors, un pacte de govern com l'anterior mandat?

 

Falgàs: Primer hem d'arribar i després hem de plantejar i veure quines propostes porten la resta de partits polítics. Aquests quatre anys, la valoració és positiva després de treballar amb els cinc regidors de CAT. Ha sigut una experiència positiva, hem sumat tots i hem anat tots amb un objectiu sense posar-nos pedres. Hem treballat molt còmodes, sempre hem trobat una manera de tirar endavant.
 

Eduard: No crec que ningú guanyi per majoria absoluta. Haurem d'arribar a pactes amb tots, però primer s'han de fer les eleccions.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE