​Gavà millora el servei de recollida selectiva de roba

|

RECOLLIDAROBA

Recollida de roba/ @AjGavà


L’Ajuntament de Gavà i Humana Fundación Pueblo para Pueblo han signat un acord per a la gestió del servei de recollida selectiva del residu tèxtil a la ciutat. En total s’han instal·lat 33 contenidors a la via pública on dipositar-hi la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen i als quals se’ls hi dóna una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha afirmat que “és molt important comptar amb aquest servei de recollida del residu tèxtil i afavorir així el reciclatge i incrementar les taxes. Aquesta roba que rep la posa a diferents botigues per tal de fer un és de segona mà i amb aquests diners que en treuen de la venda fan col·laboració i cooperació amb gent vulnerable.”


Badia ha fet una crida a la ciutadania “ara el que cal és fer un ús correcte d’aquests contenidors i evitar accions incíviques als voltants dels contenidors” Badia ha afegit que “properament, amb l’arribada del fred vindrà un canvi d’armari i serà el moment de poder donar una segona vida a aquesta roba, poder-la recuperar i reciclar. Un procés que forma part de l’economia circular, tan important per a Gavà”.


Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global: el consum de roba ha crescut de forma accelerada i la seva vida útil cada vegada és més curta. Es calcula que al voltant del 40% de la roba que tenim als armaris no es fa servir durant tot l’any. Malauradament, la recollida selectiva a Catalunya representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars; la resta acaba a la fracció resta, per tant en un abocador o en una incineradora.


Àgata Soler-roig, responsable de l'Àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, valora l’inici del servei: “Estem molt contents que Gavà s'uneixi a la cada vegada més extensa xarxa de reutilització del tèxtil usat. Quan augmenten els registres de recollida selectiva també ho fan les possibilitats de reutilitzar aquestes peces o bé de recuperar-ne les matèries primeres. El residu tèxtil es converteix en un recurs amb una segona vida amb què contribuïm a la sostenibilitat del planeta”.


BENEFICIS AMBIENTALS I SOCIALS


La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i a les plantes incineradores i, per tant, l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. La Comissió Europea calcula que per cada kg de roba que es reutilitza i no és conduit a un centre de tractament per a incineració, s’hi evita l’emissió de 3,169 kg de CO2.L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà llença aproximadament 20 quilos de roba, de mitjana.

Malauradament, els gestors autoritzats només en recuperen una petita part: segons dades del 2020, la recollida selectiva representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars (2,3 kg per habitant i any). La resta acaba a la fracció de residus no reciclables.


Tanmateix, la recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat.

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR COIGES GLOBAL BUSINESS SIGLO XXI SL
Mapa Web Aviso legal Cookies Consejo editorial