• Usuario

L'hipocresia mediambiental a Gavà

Albert Massana
Portaveu ERC Gavà

Les entitats referents de l’ecologisme a Gavà (UME, Quercus, Les Agulles i la Mata de Jonc) han redactat un manifest conjunt arran de l’adhesió per part del govern de Raquel Sánchez a la carta de principis de Water Wise Cities quan en realitat no compleix ni un dels requisits per fer-ho. 


Riera canyars


Les entitats remarquen que aquesta és una nova mostra de la hipocresia persistent de l’ajuntament amb la seva política mediambiental, que consisteix en una estratègia de rentat verd, és a dir, fer contínues campanyes propagandístiques (englobades en la marca Gavà Naturalment) en què diu que vetlla pel medi ambient i la protecció de l’entorn natural quan en realitat promou projectes i polítiques altament lesives del mateix.


En el manifest es fa èmfasi que la gestió de l’aigua a Gavà no és precisament exemplar, especialment respecte a la problemàtica de les rieres, que haurien de ser font de vida quan plou però que acaben formant part del sistema de clavegueram, ja que Gavà no disposa (per desídia per part del govern de Raquel Sánchez, que encara no té pressupost per fer-ho) d’un sistema diferenciat de clavegueram per a les aigües pluvials de les residuals (com sí tenen altres municipis propers), fet que fa que quan plou molt, la depuradora es collapsi i les aigües residuals s’aboquen a les rieres, amb un fort impacte ambiental, provocant que també s’hagi de prohibir el bany a la platja. 


Aquesta problemàtica va sortir fa uns mesos al programa Tot es mou de TV3 i podeu veure aquí: 


També s’esmenta que, per la manca d’una xarxa diferenciada, Gavà no pot utilitzar al 100% aigua reciclada per a la neteja i el reg i que només es fa servir en unes poques


parcelles, També es denuncia el projecte urbanístic del Pla de Ponent que preveu la urbanització de l’espai que queda sense edificar entre Gavà i Castelldefels (prop de l’esmentada riera dels Canyars) i que implicaria la construcció d’unes 5.000 noves cases. Les entitats denuncien que aquest pla, malgrat les proclames que és respectuós amb el medi, implicaria la destrucció de la darrera via ecològica que uneix el Parc Natural del Garraf amb la zona protegida del delta del Llobregat. 


A més aquest pla implicaria que unes 75 hectàrees de sol quedarien cobertes de formigó, fent que aquest no pugui absorbir l’aigua de pluja (empitjorant la problemàtica de la riera amb les aigües residuals) i augmentant el risc d’inundacions catastròfiques per l’orografia del terreny i el canvi climàtic. També es posa en relleu el greu impacte pel medi ambient que suposaria l’arribada de 12.000 nous veïns, especialment pel que fa a la mobilitat, ja que el transport privat serà el principal mitjà de transport. Juntament amb el Pla de Ponent, l’ajuntament també té prevista la transformació del sector dels Joncs (situat al costat del Pla de Ponent i també a la vora de la riera dels Canyars) de zona agrícola a zona industrial. Aquests dos plans comprometen la capacitat de recàrrega de l’aqüífer del Delta, considerat estratègic per al consum de boca. 


Les entitats també fan esment de l’abocador del Garraf, causant de la contaminació d’un dels rius subterranis de Catalunya (la Falconera) i situat a la capçalera de la riera dels Canyars; si bé l’ajuntament no hi té competències, Raquel Sánchez és present als òrgans de govern metropolità, que no han pres cap mesura per palliar aquest desastre ecològic. Finalment, les entitats denuncien la hipocresia que significa demanar el seu ajut «per pressionar la Generalitat» quan el govern de Raquel Sánchez ha bloquejat la participació de la ciutadania en temes mediambientals, tancant el Consell Municipal per al Medi Ambient i la Sostenibilitat, que no s’ha reunit des de fa més d’una dècada.

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE