• Usuario

Una tardor de conflictivitat laboral i social

Josep M. Romero Velarde
Secretario general CC.OO. Baix Llobregat

Logo principal
Logo principal CCOO @CCOO

La nostra realitat socioecònomica continuarà marcada els propers mesos per la incertesa i el seu impacte a l’economia i l’ocupació. Les dades d’inflació, condicionades per la conjuntura internacional, el preu de l’energia, de les matèries primeres i els problemes a les cadenes de suministres apunten a una tardor especialment complicada i a un increment inevitable de la conflictivitat social. Moltíssimes famílies tindran serioses dificultats per pagar la cistella de la compra i els subministraments bàsics i serà l’hora de la veritat per les polítiques i inversions pressupostàries que donin resposta a aquestes situacions de pobresa i dificultats creixents.

 

En aquest context, part dels beneficis empresarials s’estan disparant i son els que provoquen majoritàriament l’increment de la inflació. Toca denunciar l’actitud poc corresponsable i poc compromesa de la patronal de casa nostra. Volem que es comprometin a reactivar la negociació col·lectiva i acordar pujades directes pels anys 2022 al 24 amb garantia de clàusules de revisió salarial que evitin la pèrdua de poder adquisitiu. Preveiem activar mobilitzacions generals i sectorials per a aconseguir-ho i alhora, contenir preus, protegir rendes i distribuir els costos de la inflació. Aquesta situació de desigualtat salarial i de dualitat salarial, també exigirà que es faci efectiu el compromís del Govern de pujada del SMI, abans del tancament de la legislatura al 60% de la mitja salarial.

 

L’escenari actual recomana la negociació d’un pacte de rendes o similar, que abordi l’increment dels salaris, ajusti beneficis i repartiment de dividends, articuli polítiques actives d’ocupació, habitatge, mesures fiscals progressives o reforçi els elements de protecció social per a qui més pateix. CCOO insistim que si s’agreugen les conseqüències de la devaluació salarial els nivells de descontentament social i la conflictivitat social, expressada també en la dificultat de tancar diversos convenis 2 col·lectius que apleguen a milers de persones treballadores es multiplicarà de forma exponencial.

 

D’altra banda, necessitem anticipar polítiques de transició justa al Baix Llobregat, adreçades a les persones, al teixit productiu econòmic i al nostre medi natural, perquè els efectes de l’emergència climàtica que hem vist amb tota la seva cruesa aquest estiu, ens obliga a reorientar de forma sostenible i inclusiva part de la nostra la nostra manera de viure, produir i consumir.

 

Un altre prioritat és reforçar els nostres serveis públics, incrementar salaris, augmentar taxes de reposició i ratis de plantilles al límit o millorar la digitalització per millorar qualitat i garantir drets de ciutadania. En aquest sentit, hem de consensuar una modificació de la llei de contractes públics per indexar els increments salarials per a empreses que treballen en licitacions per a les administracions, que son un focus permanent de conflictes a sectors com la neteja viària o de locals, l’atenció domiciliària, l’educació infantil, el lleure sociocultural o la dependència, amb un perfil molt feminitzat, amb salaris baixos i condicions laborals massa precàries.

 

En definitiva, s’apropa una tardor complexa i difícil, on des del sindicalisme de classe activarem la negociació i la mobilització per impulsar la negociació col·lectiva i seguir empenyent en que es consolidi la idea de la fiscalitat justa, progressiva, suficient i equilibradora per eradicar aquesta carrera de rebaixes fiscals que van en contra de la majoria social, dels nostres serveis públics i de retruc, atien el conflicte territorial, perpetuen privatitzacions i eixamplen les desigualtat social.

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE