Diputació i ajuntaments combaten l’emergència climàtica en complicitat amb la ciutadania

La Diputació de Barcelona porta les energies renovables als municipis i consciencia la ciutadania sobre el canvi climàtic

|

Vilapress publir17n1
Foment de la mobilitat sostenible amb bicicletes a les flotes municipals / Diputació de Barcelona 

 

En els últims anys, la situació l’emergència climàtica s’ha agreujat a causa d’un model basat en el consum de combustibles fòssils que ha derivat en una crisi energètica sense precedents. La conseqüència directa ha estat l’encariment del preu de l’energia, que ha afectat tothom, ajuntaments i ciutadania. Amb l’objectiu de reduirel consum energètic la Diputació de Barcelona i els municipis de la província treballen plegats, donat que el planeta té uns recursos naturals finits i, en un context d’emergència climàtica, cal apostar de manera ferma per la sostenibilitat, la minimització dels residus, el desenvolupament de les energies renovables, l’autoconsum i la gestió sostenible de l’aigua articulant estratègies d’adaptació i de transició energètica.

 

IMPULS DE POLÍTIQUES DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA 

 

Vilapress publir17n2
Enllumenat públic cada vegada més sostenible / Diputació de Barcelona

 

Amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i disminuir el consum d’energia, la Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntaments per fer sostenibles i eficients energèticament els edificis municipals. S’actua en centres educatius, en escoles d’adults i d’educació especial, en conservatoris d’art i música, en casals de joves i centres cívics, en punts d’informació juvenil i en instal·lacions esportives municipals. També  es despleguen polítiques de mobilitat sostenible, s’incentiva l’ús del transport públic i es compta amb automòbils elèctrics o híbrids i amb bicicletes a les flotes municipals.

 

PAS FERM CAP A LES RENOVABLES

 

Un cop aconseguit que els equipaments redueixin el seu consum energètic, el següent pas consisteix en subministrar-los energia a través de renovables. I ara mateix es fa donant suport als municipis per instal·lar plaques fotovoltaiques i plantes de biomassa, i també millorant l’enllumenat públic. Són actuacions amb un elevat impacte climàtic i es prioritzen aquelles que contribueixen a una reducció major de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquesta política té una concreció tangible en el projecte «Renovables 2030», que fins al moment ha invertit 70 milions d’euros en els municipis de la província, amb més de 120 projectes de gran rellevància.

 

 

ADAPTATS A LES NOVES CIRCUMSTÀNCIES

 

Per altra banda, s’estan desenvolupant polítiques per a l’adaptació a la nova situació climàtica. Es creen refugis climàtics —espais per fer front a les onades de calor—; s’aposta per la renaturalització de les ciutats, amb més verd i ombra als carrers; s’actualitzen els protocols d’actuació davant l’augment d’episodis climàtics cada cop més intensos i es reforcen les tasques de prevenció d’incendis. 

 

PRENDRE CONSCIÈNCIA DELS NOSTRES ACTES

 

Catalunyapress pubdipu17n222
Treballar per l’emergència climàtica és feina de totes i tots / Shutterstock

 

Una de les dades més rellevants és que, si s’apliquen bones pràctiques, es pot estalviar fins a un 15% d’energia en la gestió dels edificis. És per això que la Diputació de Barcelona ofereix suport econòmic i tècnic als ajuntaments de la província que es comprometin a estalviar energia en els seus equipaments i a involucrar-hi els treballadors i la ciutadania. L’objectiu és millorar l’eficiència energètica dels equipaments i destinar l’estalvi aconseguit a les llars amb pobresa energètica.

 

Bona part d’aquesta gestió es pot dur a terme gràcies a les campanyes d’educació i conscienciació ambiental que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

La Corporació també ha posat en marxa el Pla Clima, un projecte intern que permet aplicar les mateixes mesures d’eficiència energètica en els nostres edificis i en la flota de vehicles, a les vies locals i a la xarxa d’espais naturals, i que pretén assolir la neutralitat climàtica el 2030, vint anys abans de les fites marcades per la Unió Europea. 

 

La Diputació de Barcelona treballa per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS, que van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. 

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE