• Usuario

En marxa el Projecte "Barris i Comunitats" a Sant Boi, Cornellà, l'Hospitalet, El Prat i Viladecans de la Diputació de Barcelona

Aquesta primera edició està dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreten en 172.900 euros per a cadascun dels municipis participants

|

SANTBODIBA

Presentació del Projecte/ @Diba



El Projecte Transformador "Barris i Comunitats: motors de transformació social" és un dels 21 Projectes Transformadors elaborats per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província.


La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha presentat  a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, la primera edició del Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social”, que s’emmarca en l’aposta per una convivència inclusiva i per fer front a la segregació social i urbana. Parteix del fet que algunes ciutats o àrees concentren des de fa anys i de forma persistent situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana. Unes àrees que han viscut canvis sociodemogràfics profunds sobre els quals cal continuar posant el focus.


Des de fa dècades aquests barris han estat objecte de Plans i Programes d’actuació que tot i partir d’una voluntat integral han incidit sobretot en la dimensió més física (des del punt de vista arquitectònic i urbanístic) amb importants i necessàries millores dels espais públics, la creació d’equipaments i rehabilitació d’edificis. Actuacions absolutament necessàries i en certa manera exitoses en la mesura que han ajudat a contenir processos de vulneració però que encara no han aconseguit, per si soles, equilibrar el territori, trencar amb les situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa.


En aquest context, ha explicat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, «el Programa que avui presentem és una aposta municipalista davant la necessitat d’impulsar projectes amb vocació integral i que posin l’accent en dos elements nuclears: les polítiques socials en el centre de l’acció, i entendre la comunitat i el veïnat com a motor de canvi, ja que són les persones que viuen als barris els veritables actors i protagonistes de la seva transformació».


El projecte preveu una mobilització de recursos, específica i intensiva de caràcter econòmic, reforç dels equips professionals i acompanyament tècnic.


“Barris i comunitats: motors de transformació social” posa a disposició dels ajuntaments majors de 65.000 habitants amb un Índex de Vulnerabilitat Social (IVSO) inferior a 100 un suport econòmic per impulsar els projectes en aquells barris d’alta vulnerabilitat i complexitat. Aquest índex de vulnerabilitat, -un indicador sintètic elaborat per la Diputació de Barcelona-, inclou aspectes com la taxa d’atur, el nivell d’ingressos, l’accés a l’habitatge, la població gran que viu sola, la població migrada i la taxa d’escolarització als 17 anys.


En total són 13 municipis beneficiaris en aquesta primera edició (Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i Vilanova i la Geltrú) dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreten en 172.900 €/municipi per a 2021. Cal recordar que el període d’execució és anual, és a dir el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2021, amb la voluntat de continuïtat els anys 2022 i 2023.


A l’acte, han participat els alcaldes, alcaldesses i càrrecs electes d’aquestes 13 ciutats, per tal de signar l’acord institucional que permetrà desenvolupar els projectes.


A partir del treball de diagnosi inicial, un dels elements que es van identificar com a necessaris va ser disposar de professionals especialitzats i dedicats específicament als projectes de barris. És per aquesta raó que el fons preveu, d’una banda, el suport a actuacions i a la contractació de professionals i, d’una altra, suport a la formació i intercanvi de coneixements.


Segons ha remarcat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, «Aquest és un programa que fa una inversió en les persones i en les comunitats. Per tant, no són recursos que es dediquen a la millora física dels barris però sí a generar processos organitzatius i d’empoderament que afavoreixen en la millora de la convivència, la igualtat d’oportunitats i, indirectament també, en les oportunitats de millora física dels barris, com per exemple amb comunitats de veïnat organitzades».


Algunes de les actuacions que es duran a terme al Baix Llobregat:



1. Al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat : es preveu una intervenció a través d’accions de promoció del desenvolupament comunitari del barri, com ara accions de mediació en conflictes convivencials; i l’impuls d’activitats socioeducatives per a la millora de les capacitacions en l’àmbit de la infància, la joventut i els entorns familiars.


2. Al barri de Sant Cosme, del Prat de Llobregat: es durà a terme un Programa de convivència, veïnatge i promoció sociocomunitària” s’emmarca també en el Pla Estratègic 2020-30 amb un equip d’intervenció integral per acompanyar a les persones des de la diversitat d’edats, diversitat de gèneres o d’adscripció cultural, i pel reforç de les relacions socials i el bon veïnatge.



3.- Al barri de Les Planes de L’Hospitalet de Llobregat es preveuen intervencions en matèria de formació sobre aspectes d’accés a la informació, els recursos i els serveis. Aquesta acció també està pensada com una activitat de formació ocupacional per a joves.



Projecte

Els municipis on es despleguarà el Pla de la Diputació de Barcelona/ @Diba


4.- Al barri Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat  El programa es planteja acompanyar en el procés de constitució de comunitats de propietaris del barri (amb assessorament i tallers formatius), per tal que, d’una banda, adquireixin la capacitat de gestionar els assumptes propis relatius a les finques, i de l’altra, promoguin la millora de les relacions de convivència i els usos de l’espai públic. Parallelament s’ha dissenyat una estratègia per descentralitzar l’activitat cultural de la ciutat amb la voluntat de reduir les desigualtats en l’accés a la formació cultural, i promoure i diversificar la cultura popular com a eina d’inclusió.


5.- Al Barri Eixample Centre de Viladecans  planteja un espai d’acollida emocional, on es promouran activitats i trobades de veïns i veïnes, així com diferents propostes de dinamització comunitària del veïnat (nits a la fresca, compartir serveis, xarxes d’ajuda mútua, Festa de barri, activitats interculturals...). Una de les línies d’acció és la salut comunitària i l’atenció a la soledat no volguda de les persones grans que conflueix també amb el programa pilot Nexes del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, del qual Viladecans també n’és un municipi pilot.



Lluïsa Moret: "Aquests projectes contribuiran a promoure una major inclusió i cohesió social"


La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, confia "que aquests projectes tindran un impacte significatiu als territoris i contribuiran a promoure una major inclusió i cohesió social fent possible el no deixar ningú, ni cap territori, enrere".



El Pla d’Actuació de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Barcelona preveu 21 Projectes Transformadors, que tenen per funció proporcionar respostes en forma de política pública als reptes socials globals que es desencadenen en el territori en àmbits crucials tals com: la inclusió social; la sostenibilitat urbana, econòmica i medi ambiental; les relacions interculturals; o les necessàries perspectives metodològiques intersectorials i interseccionals en l’abordatge dels reptes socials.

Aquests Projectes Transformadors (PT) de la Diputació de Barcelona visualitzen el compromís de la institució amb l’Agenda 2030 en quatre grans esferes d’intervenció: les persones, la prosperitat, el planeta i les aliances. L’objectiu d’aquests PT és contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província. Són 21 projectes que ajuden a avançar cap a la normalitat postpandèmica al mateix temps que s’anticipen i donen resposta als principals reptes de futur dels municipis i la ciutadania.


VÍDEO EXPLICATIU DELS PROJECTES








Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE