• Usuario

​A Viladecans la Diputació de Barcelona completa la restauració de les pintures murals de Santa Maria de Sales

La Diputació de Barcelona ha completat la restauració de l’ermita, datada del segle XII, incloent-hi la consolidació de les singulars pintures murals gòtiques i renaixentistes que conté.
|

MUSEU

Acte de inauguració de l'Ermita de Sales/ @Diba


La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, l’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, i el vicari general del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Josep Maria Domingo, van inaugurar la restauració de l’ermita de Santa Maria de Sales, a Viladecans. El procés de restauració va començar el 1995 i l’ha dirigit la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), destinant-hi prop d’1,2 MEUR. 



Enllestida la restauració, la Diputació està ara treballant en la museïtzació de l’espai per acostar la història del monument i del municipi a la ciutadania.


Núria Marín va afirmar que la " Diputació de Barcelona, té la funció de fer costat als 311 municipis de la província,  i va col·laborar-hi des del principi en el procés de restauració". Marín va reafirmar el compromís de la Diputació per "seguir vetllant per tots els municipis, principalment per la reactivació econòmica i social", i també per aquest edifici, a través de la museïtzació del temple "perquè la seva apassionant història pugui ser coneguda per tothom i que es converteixi en un espai de cultura i de trobada, que la ciutadania de Viladecans admiri i senti com a propi".


Restauracion1

Interior de l'Esglèsia restaurada/ @pepealcaraz


El vicari general del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Josep Maria Domingo, va assenyalar que "avui es tanca un cercle amb l’última empenta per finalitzar la restauració de l’ermita de la Mare de Déu de Sales, que és petita però molt valuosa, pels seus significats múltiples, i cal agrair a les institucions, als tècnics, a les parròquies, l’esforç per tirar endavant i enllestir aquest procés de recuperació".


Ermita3

Moment de la inauguració de l'Ermita/ @AjViladecans


A l’acte d’inauguració, que va presentar la tinenta d’alcalde de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Viladecans, Rosa Cañisà, també hi van assistir membres de la Diputació de Barcelona, com l’expresident Salvador Esteve, i els diputats d’Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals, Pere Pons, de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, i de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín.


UNA JOIA DEL PATRIMONI HISTÒRIC DE VILADECANS



Ermita4

Interior de l'ermita restaurada/ @AjViladecans


L’església es va construir sobre les restes d’una antiga vila agrària romana, i entre 1275 i 1334 va acollir una comunitat de deodates, religioses seglars com Guillema i Gueraua de Queralt, que van gestionar amb autonomia les terres de l’ermita fins que el bisbe Ponç de Gualba s’hi va oposar, les va acusar de bruixeria i va aconseguir expulsar-les. Les pintures gòtiques restaurades pertanyen a aquesta època i podrien ser del mateix pintor dels murals de la conquesta de Mallorca que hi ha al saló del Tinell, a la plaça del Rei, de Barcelona.


En total, la Diputació ha invertit 1,19M EUR en treballs, estudis, projectes i obres relacionats amb la rehabilitació de l’ermita. En l’última fase, que ha costat 288.150 EUR, s’han acabat de condicionar les restes de pintures murals gòtiques i renaixentistes, s’ha reparat i consolidat l’absis, s’ha completat el revestiment de parets i voltes i la pavimentació, i s’ha instal·lat electricitat per illuminar l’interior i l’exterior de l’ermita.


Enllestida la restauració, la Diputació preveu ara museïtzar l’ermita,  que permetrà a les persones visitants interpretar les pintures i l’espai arquitectònic i explicar els treballs fets per l’SPAL des de 1995, quan el temple amenaçava d’ensorrar-se a causa del mal estat de conservació. El cost previst d’aquesta museïtzació és de 90.000 EUR.


Amb aquesta restauració la ciutat de Viladecans guanya presència i personalitat al territori amb la recuperació d’una ermita d’alt valor artístic i històric que és testimoni de la llarga història del municipi.


Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 4 “Educació de qualitat” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Viladecans inaugura la restauració de l'ermita de Santa Maria de Sales dirigida per la Diputació de Barcelona
Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE