• Usuario

Dissabte es podrà fer una visita guiada a la cova de Can Sadurní de Begues

Segons ha informat el consistori de Begues, dissabte, 21 d'agost, hi haurà visites guiades a la cova de Can Sadurní al llarg del matí.

|

Covasansadurni

Cova de Can Sadurni de Begues/ @AjBegues



Segons ha informat el consistori de Begues, dissabte, 21 d'agost, hi haurà visites guiades a la cova de Can Sadurní al llarg del matí.


La cova de Can Sadurní, en procés d’excavació des de fa més de quatre dècades, conté una de les estratigrafies més completes d’ocupació antròpica de Catalunya. Mostra evidències des del període epipaleolític (11.000 anys), que es caracteritza per l’existència de comunitats de caçadors i recol·lectors, fins a restes del segle XIX.


De la seva importància històrica en dona fe el nom del Mas Sadurní de l'Espluga (cova), abans Mas de l'Espluga, però passà a l'oblit quan l'any 1851 fou tapiada pels carrabiners. Redescoberta per la família Sadurní, s'ha convertit en un dels jaciments prehistòrics més interessants de Catalunya pel registre continuat i abundós que conté.


Les restes documentades a la cova indiquen la preferència del conreu d’ordi sobre el blat, i la cria de cabres sobre la d'ovelles i bous. En els nivells neolítics de 3.800-3.500 aC s’han analitzat residus procedents de l’interior d’uns vasos ceràmics que contenien restes de fermentació de cervesa de les més antigues d'Europa.


En el període del bronze antic, mitjà i final (1.200-900 aC) es manté la tendència a fer els enterraments en coves com les de Can Sadurní i altres del pla de Begues. En aquella època la majoria d’assentaments eren a l’aire lliure dins de cabanes i són difícils d’identificar.


L’estiu del 2012, durant les excavacions que del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia de Garraf-Ordal (CIPAG), es va descobrir una figureta de ceràmica de 6.500 anys d’antiguitat que correspon a la fase d'ocupació dels inicis del neolític mitjà postcardial.


El fragment que es conserva, d’uns 8 centímetres d’alçada, anomenat l’Encantat de Begues, representa una figura que simbolitza un ídol amb una forta càrrega espiritual.


MÉS INFORMACIÓ


Visites guiades



Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE