• Usuario

Xavi Loza :"Que una persona arribi a viure al carrer significa que el sistema que som tots no funciona"

El passat 19 de maig a l'Hospitalet diverses entitats entre les quals, la Fundació la Vinya, van fer el primer recompte de persones sense llar. Es van identificar 92 persones en situació de sense llar, de les quals 62 dormen al ras i 30 en cotxes, furgonetes o camions. 


|

El passat 19 de maig a l'Hospitalet diverses entitats entre les quals, la Fundació la Vinya, van fer el primer recompte de persones sense llar. Es van identificar 92 persones en situació de sense llar, de les quals 62 dormen al ras i 30 en cotxes, furgonetes o camions. 


Vilapress s'ha posat amb contacte amb el director de la Fundació La Vinya, Xavi Loza.



4822 55717adb21dcc 745x436

Xavi Loza, Director de la Fundació La Vinya. @esglesia.barcelona


- Després del recompte, Quin es el següent pas?
-Seguir acompanyant a les persones que viuen al carrer dels nostres barris de Bellvitge i Gornal i animar a d'altres a què ho facin en la resta de territoris de la ciutat. A més, hem de poder oferir recursos a aquestes persones per tal de canviar la situació.

El grup motor que ha organitzat el recompte segueix i buscarà la millor manera d'articular propostes que puguin ser recollides per entitats i Administració. A més, cal consolidar el recompte anual.


-Més enllà del número, que us vau trobar? Quins són els problemes de fons més comuns entre les persones que dormen al carrer a L'Hospitalet?

-Hi ha moltes persones que arriben al carrer per un cúmul de circumstàncies que no poden sostenir. Estar al carrer significa que s'ha perdut la xarxa de suport que et sostenia. Moltes vegades és un procés gradual on es perd feina, família i salut, no necessàriament per aquest ordre.

Viure al carrer suposa una inseguretat molt gran, a tots nivells. En primer lloc, a nivell físic ja que no tens un lloc on protegir-te, resguardar-te. Moltes d'aquestes persones dormen molt poc i tenen problemes psicològics derivats de la por que passen. I en segon lloc, a nivell de subsistència: no hi ha recursos on dutxar-se, alimentar-se...

- De qui considereu que és la responsabilitat d'aquesta situació?

-No és la nostra voluntat buscar culpables sinó construir per transformar les coses. Que una persona arribi a viure al carrer significa que el sistema no funciona i el sistema som tots.

- Creieu que és possible arribar a revertir les vides d'aquestes persones i que ningú arribi al punt de quedar-se sense llar? Com?

-I tant que ho és! Hi ha centenars d'experiències arreu de persones que han deixat el carrer. Es necessita voluntat política i social que posicioni l'habitatge com un dret fonamental, garantint que tothom tingui accés a una llar digna. A banda, requereix acompanyament i solidaritat, ajudar-nos les unes a les altres.

- Quines accions concretes i recursos destineu des de la Fundació La Vinya a aquest col·lectiu específicament?

-A La Vinya tenim un grup de voluntàries i voluntaris que setmanalment recorren els carrers de Bellvitge i Gornal i fan acompanyament a peu de carrer de les persones que viuen al ras o en cotxes. A banda, poden fer petites ajudes en espècie i acompanyament social gràcies a la nostra treballadora social.

- Algun missatge o consideració per als lectors de Vilapress?

-Demanar-los que s'impliquin en entitats, que participin. Nosaltres estem convençuts i convençudes que podem transformar la realitat.






Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE