• Usuario

Xesco Gomar: "En els fons Next Generation tenim una gran oportunitat per encarar els reptes ambientals"

Divendres al matí va tenir lloc el tercer debat del programa Reflexions sobre el futur dels ens locals organitzat per la Diputació de Barcelona amb motiu de la celebració de 40 anys del Servei del Medi Ambient, sota el títol de “Veus per la transformació” sobre els reptes actuals que afronta la societat en la defensa i preservació ambiental.

|

Xesco Gomar, diputat d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, ha destacat en el debat que "per donar resposta als objectius pel clima, les administracions cal que estem alineades. I en els fons Next Generation tenim la gran oportunitat de canvi per encarar el futur".


XescoGomar alta

Xesco Gomar al tercer debat del programa dels 40 anys del Servei de Medi Ambient/Foto: Judit Contreras.Diputación de Barcelona


La sessió, presentada i moderada per la periodista Cori Calero, s’ha iniciat amb una intervenció del Dr. Ramon Folch, ecòleg i primer cap del Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que ha recordat els seus inicis en aquest Servei: «Al començament ens dedicaven als residus, focs forestals i contaminació de l’aigua. Eren moments de dificultats polítiques afegides, temps de transició. Amb el pas dels anys vam anar agafat un caient més de suport als ens locals». Folch s’ha interrogat sobre els reptes de futur, que al seu entendre se centren en «l’emergència climàtica, la transició energètica, el manteniment de la biodiversitat, i finalment, contribuir a la implementació del model sostenibilista al sector productiu i econòmic. Com fer-ho? .La resposta depèn de la generació que ens segueix».


Virginia Vallvé, cap de l’Àrea d’Estudis i Actuacions Ambientals de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, ha aplaudit la feina en matèria ambiental de la Diputació de Barcelona «com a administració que ha anat sempre un pas per endavant i que ha ajudat molt als municipis, amb molts projectes innovadors que després s’han quedat al territori, El major repte és la transformació del model econòmic, però l’actual Green New Deal ens ofereix una bona ocasió». 

Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, ha incidit en la importància d’establir «com passem del discurs a l’acció, donat que ja tenim els objectius clars, però és en l’acció on trobem moltes resistències. Saber trobar el punt de donar el missatge de urgència però sense ser parallitzant».

Albert Camps, tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient i Espais Verds de l'Ajuntament de Granollers, ha remarcat que «cal actuar i que tothom s’impregni dels reptes ambientals. Això no només va de les administracions sinó que cal el compromís personal de tothom, i el treball en xarxa és un factor fonamental».

Pere Pous, president d’Anthesis Lavola, ha suggerit tres reptes: «la importància de les aliances entre el públic i el privat, la plena connexió entre salut i natura, i el paper educatiu dels càrrecs electes en la visió sostenibilista».

Puri Canals, presidenta de MedPAN (Xarxa de gestors d'àrees marines protegides a la Mediterrània) creu que l’important serà «desenvolupar un sistema que reflecteixi la complexitat de la societat, abordant un tot integral de manera integral. La cooperació l’hem de basar en aquesta visió integral». Per Canals «la Diputació de Barcelona ha fet una feina modèlica en l’àmbit de xarxa, una xarxa que també és important que garanteixi la connexió multinivell des del nivell governamental a l’actuació concreta de les entitats».

En la cloenda de la sessió, que ha tingut lloc presencialment al Paranif de la Diputació de Barcelona i telemàticament a través del Youtube de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar ha destacat en relació als reptes de futur per un entorn més sostenible i saludable que «en els pressupostos públics és on hem de demostrar el canvi en la militància contra el canvi climàtic. Invertir més perquè la lluita contra el canvi climàtic sigui una realitat».


Debat40AnysMADiba alta

Foto: Judit Contreras. Tercer debat del programa dels 40 anys del Servei de Medi Ambient. (Font: diba.cat)


40 anys d'història

La Diputació de Barcelona va crear el 7 de maig de 1980, el primer servei estatal dedicat a la gestió ambiental en una administració pública. 40 anys després, la Diputació de Barcelona, a través de l’actual Àrea d’Acció Climàtica, segueix treballant per collaborar amb els municipis per fer front als reptes climàtics.

Dins el programa commemoratiu dels 40 anys del Servei de Medi Ambient, els dies 13 i 21 d’abril, es van celebrar dos seminaris per reflexionar sobre el futur dels ens locals des d’una òptica de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, i en el que hi van intervenir alcaldes i regidors de les ciutats de Colònia, Grenoble, València, Cadis, Pontevedra, Santander, Pamplona, Vitòria-Gasteiz, El Bolao, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Castelldefels i Centelles, a més del Consell Comarcal d’Osona.

L’objectiu de les sessions era conèixer de primera mà noves perspectives i mirades tant de grans ciutats com de poblacions mitjanes i petites, en accions que desenvolupen en temes com la reducció d’emissions i la mitigació dels efectes del canvi climàtic, la seva aposta cap al foment de models energètics sostenibles o d’accions per gaudir d’entorns urbans més saludables.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE