• Usuario

Una placa a la sala de plens recorda l’alcalde i els regidors pratencs afusellats pel franquisme

La placa es va descobrir durant l’acte d’homenatge a l’alcalde Lluís Serra i Giribert, els regidors Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat, i la resta de pratencs represaliats, celebrat a la sala de plens amb presència de familiars d’aquestes víctimes

|

Coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la II República, va tenir lloc l’acte en memòria dels representants públics afusellats per la dictadura franquista i de totes les persones represaliades pel feixisme. Durant l’acte, que es va  celebrar al Saló de Plens de l’Ajuntament, es va descobrir la placa dedicada a la memòria de l’alcalde Lluís Serra i Giribert i d’altres regidors afusellats per la dictadura franquista, entre ells Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat.


Durant l’acte, al qual van assistir una trentena de persones, hi van intervenir l’alcalde, Lluís Mijoler, la regidora de Memòria Històrica, Esther García, i la directora de l’Arxiu municipal, Marga Gómez. 


En nom dels familiars dels representants públics afusellats per la dictadura franquista, hi va intervenir Lluís Serra (fill de Lluís Serra i Giribert). Després dels parlaments, Lluís Serra i d’altres familiars dels regidors afusellats, acompanyats de l’alcalde, van descobrir la placa en memòria d’aquest alcalde i regidors.


La installació d’aquesta placa és un dels punts recollits en la Declaració institucional aprovada al darrer ple municipal pel 90è aniversari de la proclamació de la II República.


Img 1988


@ElPrat


Després d’aquest acte, es va inaugurar també l’exposició El Prat 1939. La repressió franquista, que la ciutadania pot visitar des d’avui i fins a finals d’octubre  al Cèntric Espai Cultural. El comissariat de la mostra, coordinada per l’Arxiu Municipal, ha anat a càrrec de l'historiador Joan Montblanc.


L’exposició se centra en el període franquista i explica els mecanismes que van permetre al règim exercir una repressió sense precedents durant dècades. Alhora, ens fa reflexionar sobre l'estat actual de la recuperació de la memòria històrica. La mostra recorda que més d'un miler de pratencs i pratenques van ser investigats en resposta a la demanda del règim i prop de 300 persones del Prat van ser encausades en algun procediment militar. Fins a 14 pratencs van ser afusellats després ser sotmesos a consells de guerra sumaríssims.


Aquesta exposició, que també comptarà amb d’altres activitats paralleles com la projecció de pel·lícules relacionades amb el tema, forma part de les activitats impulsades per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament del Prat del Llobregat, constituïda en l’actual mandat.


Durant la jornada, també es va penjar la bandera republicana en un espai visible de la Casa de la Vila com cada 14 d’abril, compromís que refermava la Declaració institucional aprovada al darrer ple municipal.

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE