• Usuario

La Generalitat amplía fins el 41% de Catalunya la protecció per contaminació lumínica

Amb l’aprovació de la modificació del mapa de la protecció envers la contaminació lumínica, Territori i Sostenibilitat ha ampliat la seva superfície a 10 municipis.


|

Més del 41% de la superfícia de Catalunya és de protecció màxima envers la contaminació lumínica. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una resolució de modificació del Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya i n’ha amplicat encara més la superfície. 



CONTAMINACIO


@GeneralitatCatalunya



La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir envers aquest tipus de contaminació de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.


Donat que la contaminació lumínica és un fenomen que pot tenir efectes a llarga distància, per tal de reduir l’impacte sobre les zones d’especial interès, cal que les installacions d’illuminació exterior de les àrees del seu entorn compleixin amb unes condicions específiques, normalment més restrictives que les contemplades amb caràcter general per la normativa.


En un moment on la comunitat científica alerta de la pèrdua alarmant de biodiversitat al planeta, la millora de les condicions ambientals del medi nocturn, i en conseqüència; la millora dels hàbitats naturals de les espècies, pren una especial importància.


El Departament de Territori i Sostenibilitat, conscient d’aquest fet, prioritza les actuacions de millora de l’enllumenat a l’entorn de les zones classificades de protecció màxima. Properament preveu obrir una convocatòria d’ajuts per un import de 450.000 euros per a la millora de l’enllumenat públic en zones de protecció envers la contaminació lumínica, que també contribuirà a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquests municipis.



Llum


@Gencat



El Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica classifica tot el territori de Catalunya en 4 categories (de la E1 a la E4), en funció de la vulnerabilitat a la contaminació lumínica, i estableix com a zones de màxima protecció E1 els espais d’interès natural o astronòmic i aquelles zones que els ajuntaments proposin que s’incloguin en aquest apartat i siguin aprovades pel Departament.

Amb aquesta modificació del mapa més del 41% de la superfície de Catalunya esdevé de protecció màxima. Això suposa un increment de més d’un 15% respecte al mapa que es va aprovar iniciamlent l’any 2007 i un 5% més de l’actualització global que es va fer l’any 2018.



La instal·lació de noves tecnologies, més eficients, poden aconseguir reduir sensiblement els consum energètic i la repercussió ambiental de la illuminació exterior. En aquest sentit, l’ús i gestió de la tecnologia utilitzada és essencial. Per una banda, cal utilitzar només la quantitat de llum necessària per portar a terme l’activitat que es vol desenvolupar, segons indica la normativa d’eficiència energètica, evitant qualsevol tipus de sobre-illuminació. Per una altra, s’ha d’evitar enviar llum allà on no està indicat i que pot crear intrusió i molèsties: zones de descans de les persones (habitatges, hospitals, etc.), cap al cel i cap a àrees d’ecosistemes naturals. Sempre, utilitzant llum el més càlida possible, minimitzant l’emissió de llum blavosa, per reduir la llum que més impacta sobre el medi ambient i els éssers vius.


En les zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica s’han d’installar llums que enviïn tot el seu flux lluminós cap al terra i les làmpades han de ser de to ataronjat, les que menys impacte generen sobre el medi nocturn.


Actualment, ja són 44 els municipis de Catalunya que aposten decididament per un model d’enllumenat públic que combina, la qualitat del servei a la ciutadania, amb un impacte mínim sobre l’entorn.


CONSELLS PER LA PREVENCIÓ DE LA CONTAMINACIÓ LUMÍNICA






Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE