• Usuario
Contingut patrocinat

Els millors sabors de la terra i el mar

Recórrer les comarques de Barcelona és descobrir els millors sabors de la terra i el mar i gaudir de la cuina tradicional, casolana, així com de l’alta gastronomia.

|

Hi ha qui ha definit la gastronomia com un territori posat a la taula. Pot sorprendre aquesta afirmació però es una realitat. La demarcació de Barcelona, a quatre passes de la capital, ofereix un paisatge molt variat on, a més de muntanyes i valls hi trobarem camps de conreu i pastures, vinyes, arbres fruiters, ametllers, oliveres i litoral marí, tot una gran diversitat de conreus i paisatges d’on surten els productes que, primer trobarem al mercat i després, a taula.


Abadal   Vinya

Bodegues Abadal. / FOTO: Diputació de Barcelona


Paisatge i mercat, un gran aparador


Primer el territori i després els mercats, son els grans aparadors de la gastronomia d’un país. Si om vol copsar l’ambient i la diversitat només cal acostar-se a qualsevol dels mercats tradicionals de cada localitat o als setmanals que tenen lloc al carrer. Producte fresc, acabat de collir, adobat en una cuina que s’ha anat enriquint amb el pas del temps, han fet de les comarques de Barcelona un lloc, no tant sols per gaudir del paisatge sinó també dels sabors a la taula. Un reconeixement que ha arribat a través de nombroses guies especialitzades com es el cas de la Michelin, amb una dotzena de restaurants que han vist reconeguda la seva tasca amb alguna estrella.


Però la cuina tradicional no ha desaparegut de l’ideari, al contrari, nombrosos col·lectius de cuina repartits per els Pirineus de Barcelona (Berguedà), Paisatges Barcelona (Anoia, Bages, Moianès i Osona) i Costa Barcelona (Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Maresme, Vallès Oriental i Valles Occidental), s’encarreguen de promoure productes i plats de tota la vida en un intent de mantenir tradició, qualitat i proximitat. Com a eines per la difusió s’utilitzen les Jornades i Campanyes Gastronòmiques, on es promou un determinat producte durant una època. Alguns exemples son la Ruta del Xató a les comarques del Garraf i el Penedès, les dedicades al pèsol del Maresme, les que es celebren al voltant del peix i els calamars a Arenys de Mar, les dels bolets al Berguedà o les de les mongetes del ganxet al Vallès Oriental i al Maresme.


Subirats  Penedu00e8s  Albet i Noya  Copes Vinyes  Enoturisme  vi  Marc Castellet  ACT

Vins Subirats. / FOTO: Marc Castellet


Vins, cellers i una aposta per la qualitat


A la demarcació de Barcelona hi ha cinc DO: Alella, Cava, Penedès, Pla de Bages i Catalunya. Al votant d’aquests territoris es pot gaudir, no tant sols de la qualitat dels seus vins i caves, sinó també pel paisatge que proporcionen i l’oferta d’enoturisme que s’articula al seu entorn. Rutes senyalitzades, visites guiades a les vinyes, descoberta de cellers modernistes i d’una arquitectura atrevida, paisatges ordenats i el sabor d’uns vins i caves molt valorats als mercats internacionals, formen part d’una nova forma de fer turisme.


Però la gastronomia no és tant sols produir; calen centres d’investigació i segells de qualitat per promocionar una alimentació saludable i promoure determinats productes. Així va néixer fa uns anys la Fundació Alícia, un centre d’investigació gastronòmica dins el projecte cultural i turístic format per diferents espais que s’articula dins i fora del monestir medieval de Sant Benet, a prop de Manresa. La seva dedicació a la innovació tecnològica en la cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari, el converteixen un centre de referència a Europa.


193Penedes Sant Sadurni d'Anoia Caves Freixenet

Caves Freixenet. / FOTO: Diputació de Barcelona


Determinats segells avalant la qualitat i procedència d’alguns productes com es el cas del pollastre del Prat, la llonganissa de Vic o la mongeta del ganxet. Els dos primers estan emparats per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), distintiu que la Unió Europea atorga amb l’objectiu de reconèixer i preservar els productes alimentaris de major qualitat gastronòmica del continent, i la mongeta del ganxet per la Denominació d’Origen Protegida (DOP), que es fonamenta en el lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals en els mètodes d’elaboració i transformació.


Qualitat, innovació i varietat en un territori molt ben conservat, a menys d’una hora de Barcelona.


A la web de Barcelona és molt més i a la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, trobaràs les especialitats culinàries i productes de proximitat, de qualitat irrepetibles, que han aconseguit que la gastronomia de les comarques de Barcelona es converteixi en un referent internacional. 


Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE