• Usuario

L’esport, peça clau per a la integració social

Salvador Valls
Presidente Consell Esportiu del Baix Llobregat

Promocio
El Consell Esportiu celebra el Dia Mundial de la inclusió i la no discriminació / @cebllob

Està sobradament demostrat que l’activitat física ens aporta grans beneficis. Més enllà dels avantatges per a la salut de petits i grans, a través de l’esport es transmeten també valors fonamentals que són imprescindibles. A més de fer-nos sentir bé físicament i psicològicament, la pràctica esportiva, especialment en equips, promou la cohesió social i fomenta la diversitat, la solidaritat i la inclusió; elements importantíssims per als infants i joves. Aquesta visió, que en els darrers anys ha anat agafant força en tota la societat, s’ha traslladat per fi a l’àmbit normatiu amb l’aprovació, recentment, d’una nova llei estatal de l’esport que el descriu com un important instrument de cohesió social i un vehicle eficaç per a la transmissió de valors. A més, una de les principals novetats que recull és la defensa de la igualtat i la inclusió en tots els nivells de la pràctica esportiva (gènere, LGTBI i discapacitat). A parer meu, suposa un pas endavant molt necessari per reflectir l’avenç social que s’ha produït des de l’aprovació de la primera llei, fa trenta anys, i traslladar-lo així a tots els àmbits. 

 

La tasca que realitzem des de les entitats esportives i centres escolars en aquesta línia, però, ve de lluny. Des del Consell Esportiu del Baix Llobregat, per exemple, sempre hem tingut clar que l’esport és clau, no només per cohesionar grups i fomentar el treball en equip, sinó també per transmetre i aconseguir que s’integrin valors tan bàsics com la tolerància, el respecte, l’amistat o l’empatia. La llista de valors positius és interminable i, per això, fidels al nostre compromís de promoure esports amb valors, des del 2013 impulsem el ‘Juga Verd Play’, un nou sistema de competició escolar que s’està aplicant a tota la comarca i que aposta per modificar el model tradicional d’esport escolar amb una finalitat molt clara: l’educació en valors. 

 

Us en faig una pinzellada: la premissa bàsica del projecte és que si es vol educar en valors, aquests també han de comptar per guanyar el partit. Es tracta, en definitiva, de veure l’esport més enllà del vessant competitiu i apostar per reconèixer en el joc tot allò que ens fa ser millors persones. I, això, ho plasmem en aquest programa, que és pioner a tot l’estat. Hem de tenir clar que en aquest procés impulsor del Juga Verd Play el professor d’educació física i l’escola han de ser eixos promotors. Els clubs, per la seva banda, han de recollir aquest llegat i facilitar l’accés a aquesta vessant formativa dels valors, perquè el suport institucional ja el tenim –tots els ajuntaments de la nostra comarca, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona recolzen el projecte –A més, el projecte Green Play, basat en aquest nou model de competició, va rebre finançament de la Comissió Europea, i comunitats autònomes com l’Aragó han demanat el nostre assessorament per desenvolupar programes basats en el Juga Verd Play. Tot plegat, juntament amb els múltiples reconeixements que ha rebut la iniciativa, demostren l’èxit i la funció tan rellevant del programa.

 

Fa dècades que des del Consell Esportiu del Baix Llobregat impulsem activitats que fomenten els valors al món de l’esport: és una de les nostres grans missions i ens enorgulleix veure com hem avançat des dels inicis i l’augment de les activitats que impulsem. Actualment, per exemple, portem a terme des de tallers d’esport adaptat per aconseguir un esport molt més inclusiu i formacions dirigides a la comunitat educativa, esportiva i famílies, fins a programes com ‘Fugim de la LGBTBIfobia’, per acabar amb qualsevol classe de discriminació al món de l’esport. 

 

Estic convençut que l’esport és una peça clau per aconseguir una societat molt més inclusiva i, avui, amb motiu del Dia Internacional de la Inclusió Social i la No Discriminació, em sembla un moment idoni per posar-ho encara més en relleu. Al Consell Esportiu del Baix Llobregat fa molts anys que coneixem de primera mà el poder màgic que té l’esport i seguirem treballant cada dia perquè tots els infants i joves puguin gaudir d’aquesta màgia que ens uneix. No construirem una societat sensible i oberta  a noves mirades si no som capaços d’entendre que l’esport no respon únicament a un interès  emocional o  econòmic de l’ individu, sinó que és un mitjà educatiu en sí mateix. 

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE