• Usuario

Com recuperar una alimentació saludable després de l'estiu

Gisela Sala Foz
Dietista nutricionista al SJD Hospital de Sant Boi

EuropaPress 2427461 alimentacion sana
Fotografía de alimentos. @Fundación Golbal Nature @Europa Press Archivo

Amb l'estiu solen arribar les vacances, i amb les vacances abandonem les rutines, augmentem les sortides amb els amics, mengem més fora de casa i ens permetem gaudir aliments que sovint solem restringir-nos. 

 

Ara que s'acaba aquesta meravellosa estació de l'any, ens solem preguntar com podem recuperar una alimentació saludable. Fem una recerca ràpida a Google i ens apareixen mil dietes i trucs per "compensar els excessos de l'estiu", per "detoxificar el cos d'impureses", per "perdre els kg que hem guanyat", i per moltíssimes altres raons que no acaben de tenir gaire sentit si el que realment ens importa és la salut. 

 

Què hem de fer doncs per reprendre una alimentació equilibrada i uns hàbits més favorables? Primer de tot, no cal que ens atabalem. Tornar a instaurar hàbits saludables ha de ser un premi per a nosaltres, mai un càstig

 

Per començar és bàsic organitzar-nos correctament, planificar els menús i les compres ens ajudarà a no haver d'improvisar, fet que ens facilitarà poder incloure dins el nostre dia a dia elaboracions més saludables. Per fer-ho podem seguir el model del plat saludable, una guia molt senzilla elaborada per crear àpats sans i equilibrats. Aquest mètode es basa en el fet que la meitat del plat ha de contenir verdures o fruites, un quart, proteïna de fonts saludables i l'altre quart restant hidrats de carboni, prioritzant els cereals integrals. 

 

Si durant la setmana no tenim temps de cuinar, podem iniciar el batch cooking, que és una manera d'organitzar els dinars i els sopars cuinant només un dia, sovint dissabte o diumenge, després congelar-los o refrigerar-los, i durant la resta de la setmana només caldrà escalfar-los. 

És també molt recomanable prioritzar les fruites i les verdures de temporada i de proximitat, aquestes tenen força avantatges respecte a les importades: són més gustoses, més nutritives i sovint més econòmiques. A més a més, comprant-les contribuirem en la recuperació del nostre territori i de l'economia local, així com de la pagesia. 

 

Sovint no donem importància a mantenir-nos ben hidratats, per la qual cosa un bon truc per beure més aigua al llarg del dia és tenir-ne sempre al nostre abast, el simple fet d’endur-nos una ampolleta d’aigua sempre que sortim de casa ens ajudarà a incrementar la ingesta hídrica. Prioritza l’aigua i evita les begudes ensucrades i les begudes alcohòliques. 

Finalment, és essencial incorporar a la nostra rutina unes hores d'exercici físic setmanals. Podem provar amb quines activitats gaudim més o ens són més favorables i marcar-nos en quins moments de la setmana podríem realitzar-les amb certesa. 

 

Si els bons hàbits ens ajuden a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos ens serà molt més fàcil de mantenir-los. Per tant, és molt important gaudir d’aquest camí. Cada dia és una nova oportunitat per cuidar-nos, així que podem anar incorporant peces del trencaclosques, que sol ser reiniciar una rutina saludable, a poc a poc, i quan tinguem un hàbit/rutina ben incorporat ja podem integrar el següent. 

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE