• Usuario

Més que paraules

José Ángel Carcelén
Primer Teniente de alcalde de Sant Boi de Llobregat

 

Ejemplar de avispa asiática
La biodiversidad ayuda a la sostenibilidad

 

En els darrers temps, parlar de sostenibilitat ha esdevingut un lloc comú, un mantra que es repeteix constantment a qualsevol fòrum o debat i que sovint s’utilitza de manera reduccionista en associar-se únicament a qüestions de tipus mediambiental. Val la pena, en aquest sentit, recordar les paraules que Joan Clos, l’exalcalde de Barcelona i fins fa poc director executiu d’ONU-Hàbitat, ens va adreçar en la conferència inaugural de la tercera edició de la jornada Techcities que vam celebrar a Sant Boi el passat 24 de març, quan ens va convidar a fer servir l’urbanisme com a eina per generar desenvolupament sostenible “no només des del punt de vista ambiental, sinó també econòmic i social”. 

 

Parlar de sostenibilitat significa, sí, apostar per la descarbonització, però també procurar que la digitalització no sigui un vehicle d’exclusió sinó una eina contra la desigualtat. Significa que el vehicle elèctric ha de contribuir cada vegada més a una mobilitat sostenible, però també que la transformació de l’espai públic incorpori la mirada de gènere i la de seguretat pública. 

 

Sant Boi treballa des de fa temps a partir d’aquesta triple mirada ambiental, econòmica i social inspirada en el corpus de les agendes urbanes catalana i espanyola (som municipi pilot de totes dues). Una estratègia que es tradueix en actuacions tangibles sempre orientades al benestar ciutadà però que també aposta per la generació de reflexió i de coneixement al voltant del futur sostenible de les ciutats. Una reflexió i coneixement del tot necessaris en aquest temps d’incertesa. 

 

En aquest sentit i més enllà de la jornada Techcities abans citada, que va aplegar ajuntaments i diputacions de tot l'Estat i representants del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i del Ministerio de Ciencia e Innovación, el passat 29 de març rebíem la visita de representants de vuit ciutats europees per conèixer de primera mà com s’havien fet realitat tres projectes cofinançats amb fons europeus: la remodelació de l'espai públic de Ciutat Cooperativa i Molí Nou (una actuació que posa l’accent en l'accessibilitat de les persones), la construcció d’un nou casal de gent gran i la rehabilitació del Palau de Marianao. Pocs dies després, l'1 d'abril, Sant Boi va esdevenir epicentre del debat energètic en organitzar amb el Clúster de Bioenergia i el Consell Comarcal del Baix Llobregat una jornada que va posar de relleu que les xarxes de calor amb biomassa, com la que ja funciona a La Parellada, poden jugar un paper clau en la descarbonització de les ciutats i la reducció de la dependència energètica. 

 

Unes setmanes més tard, el 27 de maig, experts en automoció, empreses d’aquest sector i diverses institucions com l’AMB participaven en la jornada "Vehicle elèctric: perspectives de futur i visions compartides” per intercanviar reflexions i experiències sobre el canvi de model que viu el sector de l’automoció; una jornada on recollíem propostes com la de fer de Sant Boi un centre d’experimentació de la mobilitat sostenible. 

 

Ha estat justament l’interès amb què Sant Boi treballa per aplicar les directrius de les agendes urbanes catalana i espanyola la que ha merescut el reconeixement del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana en forma de 2,4 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, que es destinaran precisament a fomentar la mobilitat sostenible; les actuacions que es portaran a terme gràcies a aquests recursos ajudaran a reduir la contaminació i a millorar la salut de les persones. 

 

Mentrestant, ferms en aquesta voluntat de seguir explorant nous territoris que aportin valor al debat de la sostenibilitat, el passat 13 de juny la nostra ciutat celebrava una nova edició del seu Fòrum Econòmic amb el títol És necessari fer un reset en l’economia? Una edició molt especial que va comptar amb la participació de Sara Berbel, gerenta de l’Ajuntament de Barcelona, Tomás Molina, cap de meteorologia de Televisió de Catalunya, i Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya. L’acte va reunir més de 200 representants del món de l’empresa per reflexionar i debatre sobre una nova economia i una nova cultura empresarial enfocades al repte de la sostenibilitat. 

 

Tot aquest impuls transformador és el d’una ciutat decidida a construir un futur sostenible i saludable, el d’una ciutat compromesa en la lluita contra les desigualtats i atenta a les necessitats d’un teixit econòmic local en plena reconversió digital i tecnològica. L’impuls d’una ciutat inspiradora. 

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE