• Usuario

Xavier Flores presenta las principales actuaciones en Rodalies, que mobilizarán 471 millones de euros

Las obras, de gran complejidad técnica y de planificación, supondrán un impulso decidido en el Pla de Rodalies y consistirán principalmente en la integración del ferrocarril en Sant Feliu de Llobregat y la remodelación de la estación de Molins de Rei

|

Archivo - Un tren de Renfe
Un tren de Renfe en imágenes de archivo @ep



El secretario general de Infraestructuras, Xavier Flores, ha presentado hoy en Barcelona las principales actuaciones que Adif, Adif Alta Velocidad y Renfe llevarán a cabo durante los próximos meses en la red ferroviaria de Catalunya.


Las obras, de gran complejidad técnica y de planificación, supondrán un impulso decidido en el Pla de Rodalies y consistirán principalmente en la integración del ferrocarril en Sant Feliu de Llobregat y la remodelación de la estación de Molins de Rei, así como en el desarrollo del Corredor Mediterráneo en el túnel de Castellbisbal y el avance del sector Sant Andreu-La Sagrera, con actuaciones en la nueva estación de Cercanías de Sant Andreu Comtal y el traslado del corredor de ancho convencional Barcelona-Granollers-Portbou (líneas R2 y R11) por el interior de la futura estación de La Sagrera.


Xavier Flores, acompañado del director de Construcción de Corredores Europeos e Integraciones en Ciudades de Adif AV, Juan Antonio Hermoso; la directora de Cercanías de Cataluña, Mayte Castillo; y el director general de Infraestructuras de la Generalidad de Cataluña, David Prat; ha destacado la criticidad de estas actuaciones, no sólo por el esfuerzo de planificación, técnico y humano, sino también por la inversión destinada por el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (Mitma) a su desarrollo, que se elevará además de 471 millones de euros.


Para comunicar las afectaciones que estas actuaciones provocarán al servicio de Cercanías, Adif y Renfe han diseñado el plan de comunicación y atención al cliente 'Transformem Rodalies' que, de forma detallada, explicará las modificaciones que se produzcan en la circulación de trenes en Cataluña.


De esta forma, el sello ‘Transformem Rodalies’ permitirá a los clientes visualizar de forma ágil y sencilla todas las informaciones que puedan provocar una modificación en sus hábitos diarios de desplazamiento. Este plan utilizará todos los canales de comunicación, tanto internos como externos, que garanticen que la información llega a la ciudadanía.


Nueva estación de Sant Andreu Comtal y otro hito para la futura estación de la Sagrera

Una de las principales actuaciones se centrará en las operaciones necesarias para posibilitar la puesta en servicio, prevista para antes de finales de año y de forma conjunta, de la nueva estación de Cercanías de Sant Andreu Comtal, con más prestaciones de modernidad, accesibilidad y confort; así como el traslado de las vías de ancho convencional de la línea Barcelona-Granollers-Portbou al interior de la estructura de la futura estación de la Sagrera, una vez finalizado y puesto en servicio -al mismo tiempo- de un túnel de 2 kilómetros de longitud aproximada.


Se tratará del segundo gran hito de explotación ferroviaria para el que está destinado a ser la Estación de Estaciones, después de la entrada en funcionamiento, en diciembre de 2020, del trazado de la línea Barcelona-Mataró.


Con esta actuación se avanza en la mejora de la integración urbana entre los barrios de la Sagrera, Sant Martí y Sant Andreu, al quedar enterrado el corredor de Barcelona/Granollers/Portbou.

Estos trabajos en Sant Andreu Comtal y la Sagrera cuentan con un presupuesto de más de 68 millones de euros.



La Puerta de Europa del Corredor Mediterráneo

Al igual que el desarrollo del sector Sant Andreu-La Sagrera es un firme compromiso del Mitma, también lo es seguir impulsando una infraestructura esencial como es el Corredor Mediterráneo.

En este marco, una de las actuaciones más destacadas será la adaptación del actual túnel de Castellbisbal, en el tramo Martorell-Castellbisbal, para la posterior instalación del ancho internacional en este tramo, conocido como la Puerta de 'Europa del Corredor Mediterráneo.


El objetivo de esta actuación es preparar la infraestructura para enlazar este tramo en ancho estándar con los ya realizados hacia el norte entre el Nus de Castellbisbal y la frontera francesa, y con los que actualmente se encuentran en ejecución hacia el sur, entre el Nudo de Vila-seca, San Vicente de Calders y Martorell, y con los que se están materializando en las diferentes Comunidades Autónomas que forman parte del Corredor.


Para llevar a cabo la adaptación del actual túnel de Castellbisbal, se reabrirá al tráfico el antiguo túnel de Costablanca, de más de 800 m de longitud, una vez ejecutadas las obras de renovación. Todo esto permitirá disponer de una vía cuando se lleven a cabo las actuaciones en el túnel de Castellbisbal.


En el futuro, la apertura del túnel de Costablanca también contribuirá a incrementar la capacidad del trayecto y aumentar la flexibilidad y capacidad operativa de la explotación ferroviaria en este tramo, que dispondrá de tres vías generales.


La adaptación del actual túnel de Castellbisbal para la posterior instalación del ancho internacional en este tramo supondrá una inversión de 152,85 millones de euros.



D’altra banda, i en aquest marc, també es duran a terme obres al tram Martorell-Sant Vicenç de Calders, com la renovació de la superestructura, la implantació del tercer carril, l’adequació de l’electrificació, l’ampliació de vies d’apartat fins als 750 m i la construcció de nous passos inferiors per a la supressió de passos a nivell. Aquests treballs compten amb un pressupost de 134,23 milions d’euros.



Integració urbana a Sant Feliu de Llobregat


Un altre dels compromisos del Mitma a Rodalies consisteix a reforçar la seva qualitat del servei. Per aquest motiu, les actuacions posades en marxa permetran avançar en els projectes d’integració urbana del ferrocarril i incrementar la permeabilitat de la infraestructura, creant així nous espais de dinamització socioeconòmica i usos cívics.


Una d’aquestes, actualment en execució, és la integració del ferrocarril a Sant Feliu de Llobregat. En els mesos vinents, i entre les actuacions més destacades, hi figura la supressió del pas a nivell ubicat a la sortida de l’estació; i la posada en servei d’una estació provisional, mentre s’executen les estructures per al futur tram soterrat.


Les obres per a la integració del ferrocarril a Sant Feliu de Llobregat suposaran una inversió de 110,23 milions d’euros.



Remodelació de l’estació de Molins de Rei


Per la seva banda, Renfe ha iniciat l’execució de les obres per garantir la total accessibilitat de l’estació de Molins de Rei, que comportarà la installació de quatre ascensors, com a principal actuació.


Aquest projecte compta amb un pressupost de 6 milions d’euros i un termini d’execució estimat de 15 mesos.


Totes aquestes obres contribueixen a la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura), que té entre les seves fites el desenvolupament d’infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat.



Afectacions al servei ferroviari

El desenvolupament de les obres, de gran complexitat tècnica, serà incompatible amb el manteniment del servei ferroviari, en executar-se sobre línies en servei. Per aquest motiu, a partir del pròxim 23 d’abril i fins al febrer de 2023, es limitarà la capacitat operativa i s’ha dissenyat una reprogramació dels serveis a les línies R4, R8 i R1 per tal de facilitar la mobilitat dels clients durant aquest període.


Les modificacions del servei s’han establert de la següent manera:


Període: 23 d’abril – febrer 2023

R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa per Martorell)


Els trens que habitualment inicien o finalitzen el seu recorregut a Martorell ho faran des de Castellbisbal


- Sant Vicenç de Calders – Castellbisbal:

  • Freqüència de dos trens per hora i sentit
  • Servei de reforç amb bus complementari entre Castellbisbal i Martorell


- Castellbisbal – Terrassa: Quatre trens per hora i sentit amb reforços de freqüència en hora punta.


- Terrassa – Manresa: Servei habitual


R8 (Martorell – Granollers Centre per Cerdanyola Universitat)


Circulació ferroviària interrompuda entre Martorell i Rubí


- Els trens iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a l’estació de Rubí

- Rubí – Martorell: Servei alternatiu per carretera



R1 (Molins de Rei /L’Hospitalet de Llobregat – Blanes/Maçanet-Massanes per Mataró)


Tots els trens de l’R1 iniciaran o finalitzaran el seu recorregut a L’Hospitalet de Llobregat


- Molins de Rei – L’Hospitalet de Llobregat: Els viatgers disposen dels trens de la línia R4, amb una freqüència de 15 minuts. Durant les hores punta (matí i tarda), es reforça garantint una freqüència de 10 minuts.


- L’Hospitalet de Llobregat – Maçanet-Massanes:

  • En hora punta: Oferta de sis trens per hora i sentit
  • Resta jornada: Quatre circulacions per hora i sentit
  • Durant tot el dia, increment de places mitjançant la circulació de trens en doble composició


Parallelament, aquesta reprogramació de serveis permetrà:


- R3 (L’Hospitalet – Vic – Puigcerdà):

  • Increment de quatre freqüències (dos per sentit) entre Barcelona i Vic
  • Recuperació de tres serveis per sentit L’Hospitalet – La Garriga. Aquests trens finalitzaven el seu recorregut a Les Franqueses del Vallès


- R7 (Molins de Rei – Cerdanyola Universitat per Sant Andreu Arenal): Perllongament en hora punta de quatre serveis per sentit de la línia R7 fins a Molins de Rei. Durant tot el dia s’incrementen dues noves circulacions respecte a l'oferta actual.


- Tots els trens tindran enllaç a Sant Andreu Arenal amb els trens de la línia R4, en tots dos sentits

En definitiva, per a l’execució d’aquestes actuacions, s’ha dissenyat una nova oferta de serveis a les línies R1, R3, R4, R7, R12 i RG1 que dona resposta a les necessitats de mobilitat considerant-ne la màxima capacitat disponible, oferint freqüències més homogènies i horaris més senzills.


A més d’aquestes modificacions, durant els caps de setmana també es produiran les següents afectacions:

- Des de les 20.00 hores del 23 d’abril fins a les 06.00 del dia 24, servei alternatiu per carretera entre Castellbisbal i Martorell per a tots els trens de la línia R4.

- Per actuacions relacionades amb la nova estació de Sant Andreu Comtal i avenços en La Sagrera, el cap de setmana del 23 i 24 d’abril la circulació de l’R2 Nord i l’R11 s’ha reprogramat de la següent manera:



R2 nord (Aeroport – Maçanet-Massanes per Granollers Centre)

  • Els trens de la línia R2 Nord iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Montcada i Reixac. Des d’allà els viatgers s’encaminen a peu fins a l’estació de Montcada i Reixac-Manresa (menys de 5 minuts), on podran continuar el seu desplaçament fins o des de Barcelona en els trens de les línies R4, R7 i R12.
  • Aeroport – Estació de França: Els trens amb origen o destinació Aeroport faran el recorregut fins a l’estació de França.



R11 (Portbou – Barcelona Sants per Girona)


  • Dia 23: Els trens de la línia R11 iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Montcada i Reixac. Des d’allà els viatgers s’encaminen a peu fins a l’estació de Montcada i Reixac Manresa on podran continuar el seu desplaçament fins a o des de Barcelona en els trens de les línies R4. Entre Granollers Centre i Montcada els trens efectuaran parada a totes les estacions.

  • Dia 24: Servei habitual en tren Barcelona – Portbou, parada a totes les estacions del tram Granollers Centre - Barcelona-Sants. Els bitllets i abonaments de Rodalies seran vàlids per a aquests serveis.


La informació detallada d’aquestes modificacions del servei es comunicaran a través de megafonia en estacions, a l’interior dels trens, així com en pantalles i teleindicadors. Els viatgers poden consultar els horaris als webs www.rodaliesdecatalunya.cat, www.renfe.com i www.adif.es (apartat Estat de la Xarxa), en el telèfon d’informació 900 41 00 41, a les Apps Rodalies de Catalunya i Adif en tu móvil, a més dels canals de xarxes socials (@rodalies i @infoadif).

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE