• Usuario

El programa “A-porta” promourà a Gavà l'empoderament veïnal

El projecte recollirà les necessitats dels veïns i veïnes i informarà dels serveis i recursos municipals existents.

|

Gavà desplega el programa de caràcter social “A-porta”, anb l'objectiu de potenciar i donar visibilitat a les habilitats i lideratge veïnals per augmentar la cohesió social i donar resposta a necessitats bàsiques de persones en situació vulnerable




Veins

Set veïns i veïnes dels barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March seran els encarregats d'informar i assessorar els altres membres de la comunitat.


Els i les “Picaportes” són persones del mateix barri contractades i formades per visitar a cada un dels seus veïnsi donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida. Entre altres qüestions, oferiran consells i recursos per fer una gestió de consum d'energia responsable: com reduir les factures dels subministraments bàsics o com adaptar la llar al fred i la calor amb solucions de baix cost. 


D'altra banda, els  Picaportes també informaran sobre l'accés a drets socials, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, convivència i civisme. Alhora, en el seu contacte amb el veïnat treballaran per detectar possibles situacions d'aïllament social tant en el cas de persones grans com a qualsevol edat.


A més faran un primer apropament per identificar les principals problemàtiques, el grau de coneixement de les ajudes socials i serveis existents. Aquest treball de camp ha començat durant el mes de juliol i està previst que s'allargui fins a finals de novembre. Un cop finalitzats aquests primers qüestionaris, es triaran aquells temes a treballar que siguin d'interès tant per als veïns del barri com per l'administració.


Com a mesura de seguretat i per evitar desconfiança, els Picaportes avisaran a porteries i comerços dels voltants de les seves visites amb cartells informatius on s'inclourà una imatge identificativa. En tot moment, les visites es realitzen respectant totes les mesures de seguretat sanitàries per la Covid-19.


Gemma Badia: " A-porta esdeve un termòmetre per veure la capacitat del barri per interactuar amb l'Ajuntament"


A-porta s'ha presentat aquest en el barri de Ca n’Espinós. Per l'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia “la iniciativa és molt valuosa, esdevé un termòmetre per veure la capacitat que té el barri d’interactuar amb l’Ajuntament, quines són les necessitats i la facilitat que tenen per accedir i informar-se. Amb això, volem millorar aquests vincles per poder arribar a la gent i que puguin tenir la sensació de seguretat, participació i escolta activa”.


De la seva banda, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró ha explicat que “es tracta d’un projecte social que, partint de la base que la gent dels barris té habilitats útils, sovint invisibles i res o poc valorades, vol generar dinamisme nou valoritzant aquestes competències. Es tracta d’aprofitar la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri i crear serveis que facilitin la relació amb les institucions locals”.


Barris empoderats


A-porta és una iniciativa de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que ha aconseguit el suport i finançament de la Generalitat de Catalunya. És una idea basada en el projecte de l'associació VoisinMalin de França, que també forma part del projecte. El programa es porta a terme a 13 barris de 8 municipis. Va començar a Ciutat Meridiana l'any 2016, des de llavors s'ha desplegat en els municipis de Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Mataró i en el Baix Llobregat també a Viladecans.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE