• Usuario

Parlen els protagonistes de l'"Acord de ciutat" a Castelldefels

L'"Acord de ciutat per a Castelldefels" entre PSC, ERC i JxCAT en uns moments estranys i excepcionals guiarà els pasos del govern local.

|

Acord34

Balanç de l'Acord de Govern a Castelldefels/ @AjuntamentCastelldefels


L'"Acord de ciutat per a Castelldefels" entre PSC, ERC i JxCAT en uns moments estranys i excepcionals guiarà els pasos del govern local. 


Les xifres d'atur a Castelldefels albiren problemes i sutacions complicadEs i les dades corroboren, un impacte sever en sectors forts de la ciutat como el comerç al detall i la restauració, d'una forma similiar a l'afectació en la construcció durant la crisi de l'any 2008. Davant les dades que també donen des dels Serveis Socials tothom és concient, i sobre tot l'equip del Govern local de Castelldefels, que la situació és i serà complicada i per això el govern local va decidir ser proactiu, afrontant una cisis que serà molt dura i profunda en un espai molt curt de temps i que tindrà un fort impacte en termes personals, econòmics i socials. Perquè el que es juga ara és el futur del teixit productiu i els drets socials de la ciutadania. 


Davant això el Diàleg Social ha constituit una de les eines més importants per trobar vies de solució i el seu èxit ha ajudat a Castelldefels a articular respostes sociales sòlides davant de la crisis econòmica derivada del coronavirus. I aquí és on l'Acord de Ciutats per a Castelldefels té com a misssió oferir un conjunt de mesues per a la reactivació social, educativa, cultural i econòmica que establiran prioritats en la nova agenda d'actuacions municipals, des de la unitat social, cívica i política. 


A Castelldefels el seu Acord de Ciutat ha donat fruït a mesures de reactivació econòmica,  reactivació social, de transformació i impuls digital, per una ciutat educadora i per un nou model urbà sostenible. 


QUÈ HA FET L'AJUNTAMENT DAVANT LA COVID-19?


 L'ajuntament de Castelldefels va establir una gestió d'emergència per la crisis impulsant una línea de subvencions per a la concessió d'ajudes a favor de petites i mitjanes empreses i autònoms locals de 500.000 euros a banda de crear la Oficina Virtual d'Atenció al comerç i les empreses on s'han atès totes les consultes realacionades amb la gestió empresarial durant el període d'alarma i oferir-los asessorament. 


També és va possar en marxa l'Oficina Virtual d'Atenció a persones sol·licitants dels ajuts al pagament del Lloger i es va llogar una plataforma Moodle per a reemprendre la formació ocupacional i la programació d'accions formatives "en remot" per a empreses i persones en atur. 


El Pla de transformació digital de l'Ajuntament s'ha accelereat per utilizant canals telemàtics és poguessin crear iniciatives per exercir el suport mutu: creació de solucions ràpides pel teletreball dels 400 treballadors municpals, sistemes de videoactes, comunicació digital, activació d'un sistema comú de cita prèvia, seguiment del torn de les cues amb el mòbil i tv, visibles des del carrer, per evitar cues a espais tancats.


Dins el Pla d'ajuda al comerç s'ha cancel·lat la taxa de terrasses per a 2020, s'ha fet una campanya de promoció del comerç, posada en marxa de la zona blava i verdad, col·laboració en project4es impulsats perl Gremi de Comerç per a la dinamització del comerç local com una Plataforma de comerç electrònic dirigida als comerços de la ciutat.


L'OPINIÓ DELS MEMBRES DE L'EQUIP DE GOVERN DE CASTELLDEFELS


Maria Miranda: “Hem passat de la depressió i l'angoixa social a un nivell de confiança que ens farà créixer abans del que pensàvem”


Miranda



Castelldefels ha arribat a la meitat del mandat municipal i la seva Alcaldessa María Miranda ha fet balanç per a Vilapress. Malgrat les dificultats, l'equip de govern ha estat capaç de sobreposar-se a les adversitats de la millor manera possible dirigint els seus esforços feia la recuperació social i econòmica de la ciutat.

La pandèmia va transformar el Pla d'Actuació Municipal inicial ( PAM), en un Acord de Ciutat per a la Recuperació Econòmica i social de Castelldefels, amb la participació de 150 persones del municipi i que ha estat l'eix de l'actuació del govern local. 


En paraules de la seva alcaldessa "hem fet front a la pitjor emergència sanitària dels últims cent anys. Ha estat un període de nervis, d'angoixa, d'una certa depressió social. Una situació que ens ha de fer créixer com a ciutat. Crec que d'aquesta sortirem reforçats, per la qual cosa hem sofert i pel que ha costat mantenir el nostre projecte de progrés".



Perque a Castelldefels "en moments clau vam saber ser una pinya i empènyer tots en la mateixa direcció. Aquest consens va ser essencial. Com ho ha estat la professionalitat del personal municipal. Hem destinat més de 8 M€ en ajudes a l'economia, a famílies vulnerables, a reforçar serveis essencials i garantir el dret a l'habitatge. Acabem d'aprovar el pressupost més social: 92 M€ per a la recuperació de Castelldefels, més 13 M€ en inversions".


Castelldefels per Maria Miranda " ha demostrat la seva fortalesa per a atendre situacions inesperades i, alhora, continuar treballant. En aquest temps hem completat nous equipaments ciutadans, com la masia de Ca Roca de Baix, que serà un espai per a entitats, l'Edifici de la República, futur Centre Cívic per a la Gent Gran, o l'antic collegi de Vista Alegre, amb un centre cívic i un modern FabLab".


També l'equip de govern es proposa "ampliar el parc d'habitatge assequible i de qualitat. En Pietat construirem 72 habitatges protegits destinades a lloguer assequible. Treballem perquè les obres comencin a principis del pròxim any. L'acord de Bellamar em fa especialment feliç, ja que és l'únic barri sense clavegueram. Hem acordat que primer es construirà la xarxa de sanejament d'aigües residuals i, després, les voreres del barri".


En paraules de la primera edil de Castellfels afronta dos anys "plens de novetats. A més d'altres projectes com la renovació de l'Avinguda dels Banys, el nou Kasal de Joves o el tercer CAP de la Muntanyeta, que començaria a construir-se en 2022, tenim moltes ganes que es descobreixin els espais renovats del Castell i el nou Centre d'Interpretació de la Història de la Pirateria. El Castell obre portes ja, així que recomano a majors i petits que el gaudeixin. Segur que us encantarà!"


Jordi Maresme: "Aquest mandat està resultant ser més intens del que ens podíem imaginar"


Maresme

@AjuntamentCastelldefels


Maresme  és Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un Màster en Edició. Ha treballat en arts gràfiques, producció editorial, disseny gràfic i comunicació.

Militant de ERC desde 1991, ha estat secretari d'Organització d'Esquerra Republicana de Catalunya-Castelldefels. Soci de l'AV de Vista Alegre i d'ACNUR. Durant el mandat 2015-2019 va ser Regidor-delegat de Cultura, Festes i Participació Ciutadana. I actualment és és regidor-delegat d'Educació, Cultura, Festes i Participació Ciutadana, Pau i Solidaritat i Nova Ciutadania i  1r Tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Castelldefels.


Segons Maresme " a l'equip de Govern vam començar el mandat 2019-2023 amb la voluntat de consolidar i aprofundir en el model de ciutat feminista, inclusiva, sostenible i educadora que vam iniciar el 2015, quan les forces de progrés i republicanes vam ser capaces, des de la responsabilitat i la valentia, de formular una alternativa de govern a la dreta que representa el PP. Val a dir que, aquest mandat està resultant ser més intens del que ens podíem imaginar aquell juny de 2019. Primer, per la sèrie de tempestes tropicals que van culminar amb el Glòria, si algú dubtava del canvi climàtic, doncs ja el tenim aquí. I segon, amb la COVID19".


"És evident que la pandèmia global i la crisi humanitària que ha provocat, ens ha obligat a recentrar totes les nostres prioritats d’inversió i de gestió" asevera el líder d'ERC a Castelldefels.  I afegix "tots els partits que continuem formant part del govern municipal, entenem que la missió de la política és la de ser útil a la ciutadania a la que servim i cercar els acords necessaris per estar al seu costat. Potser per que d’altres no tenen prou clara aquesta visió, ja no formen part del govern".


En el nostre cas, afirma Maresme, "això s’ha traduït en una bateria de mesures econòmiques i socials destinades a no deixar ningú enrere, especialment d’entre les persones i els collectius més vulnerables, i també des del compromís amb el nostre teixit econòmic, social, cultural i associatiu. Una bateria de mesures fetes amb la convicció que la riquesa comuna ha d’estar al servei del bé comú".


Per això afimar "ens hem compromès amb les escoles segures i hem avançat amb una baixada de ràtio a la P3 pública. La cultura no s’ha aturat. La solidaritat no s’ha confinat. S’han dotat convocatòries de subvencions per a petites empreses, comerços, hostaleria i autònoms. S’ha contractat personal de reforç en àrees com els serveis socials. S’ha facilitat material de prevenció a qui l’ha necessitat, fins a 22.000 mascaretes vam enviar a les nostres residències de Gent Gran en el més dur de la pandèmia. Hem congelat, bonificat, flexibilitzat i fraccionat taxes, pagaments o ocupació de Via Pública. Hem cedit espais tant als centres escolars com al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. I si la previsió es compleix a finals de juliol tindrem un autobús medicalitzat per a reforçar el procés de vacunació massiva".


I tot això s'ha fet diu Maresme mentre "els serveis municipals manteníem el dia a dia de Castelldefels. La policia local ha seguit vetllant per la seguretat col·lectiva. SAC, netejant els nostres carrers. JARFELS té cura del verd urbà. Habitatge ha enllestit els tràmits per engegar la promoció de 72 pisos de lloguer social. S’han fet les campanyes de preinscripció i de matriculació escolars. La Biblioteca ha assegurat en tot moment l’accés gratuït al coneixement universal. I ja estem recuperant la participació de les entitats en els esdeveniment de ciutat com Sant Jordi o la Festa Major. Tot, des de la consciència de ser servidors públics."


Però fer política, amb P majúscula, afirma el líder d'ERC a Castelldefels "també és pensar en el futur i en quina ciutat volem llegar a les properes generacions. I en això, la pandèmia tampoc ens ha aturat. En els darrers sis anys hem començat a recuperar la memòria de la generació republicana que ens va precedir; hem iniciat la feminització de l’espai públic. Ara tenim la sala Margarida Xirgu, l’Espai Montserrat Roig, l’institut Valeria Haliné, la plaça Neus Català o el parc Marta Mata. I d’altres que vindran. Hem posat al dia i construït nous equipaments, el Centre Cívic Vista Alegre, Can Roca de Baix, el Centre Poliesportiu Can Roca, l’Edifici de la República o el Camp de Rugbi Pi Tort...; en definitiva, estem definint un model de ciutat de cultura i de coneixement".


I encara més enllà, "en els propers mesos estarem en condicions de presentar la nostra proposta d’eixos verds i cívics, que ens ajudaran a cosir i cohesionar els barris internament, definint nous espais públics de trobada veïnal. Vam començar el mandat anterior definint l’Eix Històric i la xarxa d’equipaments de proximitat de la façana marítima, per posar en ús i en valor el ric patrimoni arquitectònic i natural de Castelldefels. En aquest, anirem més enllà, donant coherència al nostre urbanisme i definint un municipi més humà i amable amb una trama de parcs urbans i centres d’interpretació del territori, Castell, Espai Dunar i Exposició Garraf i canvi climàtic, que convidin a compartir i estimar l’espai públic, alhora que contribueixin a una millor convivència cívica i una major consciència mediambiental" en paraules de Maresme.



Els propers dos anys, creu que seràn "de reptes, de recuperació i també d’oportunitats. Venim d’uns mesos d’incerteses i amargor, però ens n’estem sortint. Tenim per davant un horitzó d’esperança i d’illusió compartides. Hem d’agrair molt a molta gent, serveis essencials però també a tot el conjunt de la ciutadania per la solidaritat i la fraternitat d’aquests mesos. I en aquest punt, també als meus companys i companyes al govern pel seu coratge i responsabilitat en uns moments en els quals calia ser-ho per damunt de tot".


Xavier Amate: "Som el Govern de les persones i la reactivació"


Amante

@AjuntamentCastelldefels



Amate va néixer a l'Hospitalet de Llobregat el 27 de juliol de l’any 1965. Està casat i té tres fills. És resident a Castelldefels des de l‘any 2000. Li agrada la musica tradicional, les pelis d'autor clàssiques i l'art romànic, així com veure els partits de futbol sala dels seus fills amb el Castell i les exhibicions de patinatge. És Llicenciat en Dret. Llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat i col·legiat 12.059 del Collegi Economistes de Catalunya. Professional de la banca des de fa 26 anys, amb responsabilitats directives a vàries entitats financeres a Barcelona i Madrid.


A més és militant de Convergència Democràtica de Catalunya i membre de la executiva del Baix Llobregat. Va a ser regidor d’Hisenda i Esports durant els anys 2011-2013. Durant el mandat 2015-2019, va ser Regidor-delegat de Territori, Mobilitat i Platges. I actualment, és Regidor delegat de Llicències d’Activitat i Disciplina Urbanística, OMSICA i Aeroport, Protecció Civil i Comerç a l'Ajuntament de Castelldefels obstentant també la 5è Tinent d'alcaldia.


Fent balanç d'aquest equador de la legislatura local. En paraules de Amate: "La incorporació de Junts a l’equip de govern va tenir lloc uns mesos després dels comicis municipals celebrats al maig del 2019, fruït de la mà estesa tant del PSC com d’ERC a fi de participar d’un projecte transversal i altament compromès amb principis com la sostenibilitat, el respecte al medi ambient, la prosperitat econòmica o la igualtat, entre molts altres".


Un govern que es sosté segons el seu parer " sota uns pilars que resulten bàsics per mantenir la unitat i cohesió interna existents, com vindrien a ser: la feina transversal entre les diferents àrees; la eficiència amb una gestió orientada als resultats; la transparència amb els ciutadans i entre nosaltres; i la lleialtat mitjançant el respecte cap a la resta d’opinions i/o sensibilitats".


Un equador de mandat precedit  en paraules de Amate "per dos grans esdeveniments que mai abans haguéssim pogut imaginar i que ens han obligat com a ciutadans a ser més resilients i solidaris i a nivell polític, més imaginatius a la hora de cercar totes aquelles fórmules que donessin respostes a les necessitats de la nostra població. La excel·lent coordinació i la comunicació fluïda entre totes les forces polítiques del consistori i la admirable solidaritat ciutadana han permès fer front d’una banda a la caiguda d’arbres, així com de carrers tallats o pàrquings inundats que va causar el temporal Glòria i d’altra banda, a les greus afectacions que ha causat la pandèmia tant a nivell sanitari com econòmic".


Junts encararà afirma el seu líder local "amb solvència molts dels grans reptes de ciutat que tenim per endavant, com serien la millora del planejament urbanístic, l’aposta per la mobilitat sostenible, la convivència entre l’oci i la qualitat de vida, la reactivació econòmica del nostre potent teixit comercial i turístic o la manca d’habitatge protegit, a talls d’exemple".


Afegint que "la nostra força política, des de la seva creació, ha estat i continuarà sent una eina útil per al interessos dels nostres conciutadans, capaç d’estar a l’alçada dels grans desafiaments socials i econòmics i amb una voluntat clara i inequívoca de teixir complicitats i aliances amb totes aquelles parts compromeses amb el progrés de la nostra ciutat".



És a dir, com diria el cantant català Jaume Sisa: “Casa meva és casa vostra, si es que hi ha cases d’algú”. 




Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE