El centenari de l'U.E. Santboiana estarà replet d'actes al llarg de la temporada 2021-2022

|

Santboi

@u.e Santboiana


La Unió Esportiva Santboiana ha presentat de forma oficial aquest dimarts el projecte del Centenari per la temporada 2021/2022. A través de la figura del Sr. Trino Puig,  President de la Comissió del Centenari, el degà ha explicat els principals actes commemoratius que es duran a terme la pròxima campanya.


A nivell cultural, la U.E. Santboiana treballa per elaborar un llibre històric del club, una exposició fotogràfica i un documental de caràcter audiovisual amb la trajectòria del degà. Pel que fa a la vessant social, el club organitzarà una Trobada d’ex-jugadors així com diversos reconeixements a persones del club. I en la vessant esportiva, la Santboiana treballarà per impulsar el món de la dona i el rugbi, l’elaboració del Training Camp, un Torneig de Veterans, una Trobada d’Escoles i Formació Internacional, un duel internacional Sub-23 i el Partit del Centenari.


Jordi Elias, dissenyador artístic del club, ha presentat l'equipació del centenari que lluirà l'equip durant la propera temporada. Una nova vestimenta amb clara inspiració en el territori i paisatge de Sant Boi de Llobregat. Elias també ha explicat el nou logotip que regirà el Centenari del club.


Equipacion2

L'equipació del centenari/ @UnióEsportivaSantboiana


L’esdeveniment ha comptat amb la presència i les paraules sobre l’escenari de la Delegada del Gobierno a Catalunya, la Sra. Teresa Cunillera; l’alcaldessa de Sant Boi, la Sra. Lluïsa Moret; el Diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, el Sr. David Escudé; el Director del Consell Català de l’Esport, el Sr. Aleix Villatoro; el President de la Federació Catalana de Rugby, el Sr. Ignasi Planas; el Conseller i Secretari de S.A. Damm, el Sr. Ramon Agenjo, i el President de la U.E. Santboiana, el Sr. Miquel Martínez.Captura

@UnióEsportivaSantboiana


Història del club

El Rugby, expliquen que va ser creat el 1823 per William Webb Ellis al collegi de la població de Rugby, a Anglaterra. Posteriorment es va anar estenent pel Regne Unit i posteriorment a finals del s.XIX va passar a França. 


Fou introduït a Espanya l’any 1921, a Sant Boi de Llobregat, pel señor Baldiri Aleu Torras, que havia estat estudiant la carrera de Veterinària a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse, França), on va aprendre a jugar-lo. Allà es va trobar en un ambient universitari i amb la pràctica del Rugby com a esport per a enfortir la ment per l’estudi. L’Stade Toulousain campió d’Europa 2010, es va constituir amb grups universitaris i ja al final dels anys deu del segle XX era un referent a tot França.

 

Segurament l’entusiasme de Baldiri Aleu va sorgir dels partits universitaris i del mateix equip tolosenc. I així va ser com ens va arribar, amb una pilota sota el braç i amb l’empenta que portava, aviat la Unió Esportiva Santboiana va ser una realitat. En tornar a Sant Boi, va entusiasmar un grup d’amics i va fundar la Unió Esportiva Santboiana que,naturalment, és el Club més antic d’aquest esport a l’Estat Espanyol.1er equip UE Santboiana 1921

1er equip UE Santboiana 1921

El fet és que en Baldiri Aleu, en acabar els seus estudis i tornar al seu poble per exercir de veterinari, portà a Sant Boi l’entusiasme pel Rugbi. Va intentar convèncer els seus joves amics de la tertúlia de “Cal Ninyo”, sobre la bellesa i virtuts d’aquesta practica esportiva desconeguda fins aleshores al nostre país. Els va proposar iniciar-s’hi. A la vegada, es va anunciar la realització d’un partit de Rugbi d’exhibició entre els equips francesos de Primera Divisió: Narbone R.C. y U.S.A.Perpignan, a benefici de les víctimes de la Gran Guerra de 1914-18, al camp del R.C.D. Espanyol de Barcelona, el mes de juny de 1921, que varen tenir l’oportunitat de presenciar. El senyor Aleu i els seus amics, en varen sortir entusiasmats. Segurament els nostres colors van sortir d’aquell partit. Ens contava en Michel, ex jugador de l’Stade, en una visita que vam fer, que els jugadors perpinyanesos duien com a segon equip de joc, els colors blaus dels uniformes dels soldats que van anar a la Gran Guerra i allí van morir. Pel seu record, per tenir-los sempre presents van triar el blau. I nosaltres també. Com a conseqüència de tot això es va crear la Unió Esportiva Santboiana, que en la seva acta fundacional datada el dia 4 de juliol de 1921 i que en els diferents redactats dels successius Estatuts dels que s’ha anat dotant al Club, se ha tingut molta cura en declarar que “…el seu objecte (de l’entitat) serà la pràctica i difusió de l’esport amateur, especialment el Rugby …”. 


Un nou Club començava el seu camí amb el coratge i il·lusió pròpies de una generosa época (primer terç del Segle XX) en la que es notava l’afany de progrés i la filosofia de la tasca feta en conjunt, que duia a la societat civil a la creació de Clubs esportius, Ateneus Culturals, grups teatrals, masses corals, etc., sempre amb la bandera de la cultura, l’esforç comú i la formació del cos i l’esperit. L’any 1922, Baldiri Aleu publicava un manifest titulat “Entorn el Futbol-Rugby” al diari La Veu de Catalunya. Dos clubs més s’afegiren a la pràctica rugbística: el Club Natació Barcelona i el Catalunya Sporting Club. Amb la creació d’altres Clubs a Catalunya, es varen iniciar de forma immediata les competicions, essent la primera la Copa “Reial Societat de Carreres de Cavalls” disputada entre quatre equips : C.E. Catalunya, C.N. Barcelona, C.N. Athlètic i U.E. Santboiana, en forma de Torneig de tots contra tots i guanyada per la U.E. Santboiana , que va jugar el partit decisiu als terrenys centrals de l’antic hipòdrom de Barcelona situat a l’actual Zona Franca de la mateixa ciutat, el dia 2 de maig del any 1922, contra el C.N. Barcelona, batent-lo per 3 a 0, assaig no transformat (puntuació de l’època assaig = 3 punts), obtingut per Dubois.El setembre de 1922 foren aprovats els estatuts de la Federació Catalana de Rugby pel Govern Civil de Barcelona, amb Baldiri Aleu com a president. L’any següent, la Selecció Catalana juga el seu primer partit oficial contra el Tolouse Lanlade Olimpique al camp de l’Hipòdrom de Can Tunis, perdent pel resultat de 9 a 0. Com podem observar, hi ha una forta relació entre Tolosa i el nostre fundador. Estem parlant d’una època en la qual per a estudiar veterinària en condicions, s’havia d’estudiar a Tolosa, la ciutat més propera i focus de cultura al sud d’Europa. L’any 1934 es funda a Paris la Federació Internacional de Rugby Amateur (FIRA) entre les federacions nacionals de França, Itàlia, Alemanya, Txecoslovàquia, Romania i Catalunya. Es culminava així l’entusiasme de Baldiri Aleu amb la creació d’una estructura que permetés el desenvolupament del Rugby al nostre país. Com es pot veure, de lligams en tenim molts, històrics i esportius. El palmarès de la Unió Esportiva Santboniana iniciat tal com s’ha dit, és importantíssim. En el Campionat de Catalunya, Primera Divisió, competició de mes de dos equips, la més antiga de l’Estat Espanyol, l’equip de Sant boi de Llobregat ha estat campió, entre les temporades 1922-23 i 1980-81, un total de divuit vegades.


Com a conseqüència de tot això es va crear la Unió Esportiva Santboiana, que en la seva acta fundacional datada el dia 4 de juliol de 1921 i que en els diferents redactats dels successius Estatuts dels que s’ha anat dotant al Club, se ha tingut molta cura en declarar que “…el seu objecte (de l’entitat) serà la pràctica i difusió de l’esport amateur, especialment el Rugbi …”.


El nou Club començava el seu camí amb el coratge i il·lusió pròpies de una generosa época (primer terç del Segle XX) en la que es notava l’afany de progrés i la filosofia de la tasca feta en conjunt, que duia a la societat civil a la creació de Clubs esportius, Ateneus Culturals, grups teatrals, masses corals, etc., sempre amb la bandera de la cultura, l’esforç comú i la formació del cos i l’esperit.

L’any 1922, Baldiri Aleu publicava un manifest titulat “Entorn el Futbol-Rugby” al diari La Veu de Catalunya. Dos clubs més s’afegiren a la pràctica rugbística: el Club Natació Barcelona i el Catalunya Sporting Club.


Amb la creació d’altres Clubs a Catalunya, es varen iniciar de forma immediata les competicions, essent la primera la Copa “Reial Societat de Carreres de Cavalls” disputada entre quatre equips : C.E. Catalunya, C.N. Barcelona, C.N. Athlètic i U.E. Santboiana, en forma de Torneig de tots contra tots i guanyada per la U.E. Santboiana , que va jugar el partit decisiu als terrenys centrals de l’antic hipòdrom de Barcelona situat a l’actual Zona Franca de la mateixa ciutat, el dia 2 de maig del any 1922, contra el C.N. Barcelona, batent-lo per 3 a 0, assaig no transformat (puntuació de l’època assaig = 3 punts), obtingut per Dubois.


El setembre de 1922 foren aprovats els estatuts de la Federació Catalana de Rugby pel Govern Civil de Barcelona, amb Baldiri Aleu com a president. L’any següent, la Selecció Catalana juga el seu primer partit oficial contra el Tolouse Lanlade Olimpique al camp de l’Hipòdrom de Can Tunis, perdent pel resultat de 9 a 0. Com podem observar, hi ha una forta relació entre Tolosa i el nostre fundador. Estem parlant d’una època en la qual per a estudiar veterinària en condicions, s’havia d’estudiar a Tolosa, la ciutat més propera i focus de cultura al sud d’Europa.


L’any 1934 es funda a Paris la Federació Internacional de Rugby Amateur (FIRA) entre les federacions nacionals de França, Itàlia, Alemanya, Txecoslovàquia, Romania i Catalunya. Es culminava així l’entusiasme de Baldiri Aleu amb la creació d’una estructura que permetés el desenvolupament del Rugby al nostre país.El palmarès de la Unió Esportiva Santboniana és molt rellevant. En el Campionat de Catalunya, Primera Divisió, competició de mes de dos equips, la més antiga de l’Estat Espanyol, l’equip de Sant boi de Llobregat ha estat campió, entre les temporades 1922-23 i 1980-81, un total de divuit vegades.COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR COIGES GLOBAL BUSINESS SIGLO XXI SL
Mapa Web Aviso legal Cookies Consejo editorial