Els Mossos desmantellen una organització criminal xinesa especialitzada en tràfic de persones i droga

|

Mossos

@Mossos


Finalment, el passat 25 de maig es va passar a culminar la investigació amb una sèrie d'entrades i detencions. Es van realitzar tretze entrades i registres, quatre en naus industrials on hi havia els cultius de marihuana a Centelles, Abrera, Santa Coloma de Cervelló i Sant Andreu de la Barca, en vuit domicilis ubicats a Barcelona, Badalona, Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló i una darrera entrada i escorcoll en una gestoria de Santa Coloma de Cervelló on hi treballava un gestor, de nacionalitat xinesa, vinculat presumptament a les activitats delictives de l'organització.


Es van detenir vuit persones, quatre de les quals han ingressat a presó i s'han alliberat vuit homes i dues dones que estaven retingudes i explotades laboralment a l'interior de les naus on s'hi cultivava marihuana,


L'organització enviava cap al Regne Unit i Països Baixos la droga que cultivava a Catalunya

Portaven persones de Xina enganyades i, un cop aquí, les obligaven a treballar a les plantacions de l'organització en condicions infrahumanes.


Agents dels Mossos de la divisió d'Investigació Criminal de l'Àrea Central de Crim Organitzat van detenir el passat 25 de maig vuit persones, totes de nacionalitat xinesa, com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'éssers humans, contra la salut pública, falsedat documental i defraudació de fluid elèctric.


Els detinguts són la culminació d'una complexa investigació iniciada a finals de l'any 2019,. Gràcies a altres investigacions, agents de la Unitat Central de Tràfic d'Essers Humans van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal d'origen xinès assentada a Barcelona, l'activitat principal de la qual era la captació, el transport i introducció de manera illegal de persones procedents de Xina, a territori espanyol.


EL SEU MODUS OPERANDI


Les persones rescatades eren captades al seu país d'origen, mitjançant la falsa promesa d'un treball digne a Espanya, fent escala prèvia a diversos països.


Un cop aquests migrants arribaven a l'estat espanyol, els membres de l'organització abusaven de la seva situació de poder. Coneixedors de la vulnerabilitat d'aquestes persones els hi retiraven la seva documentació i les sotmetien a una situació d'explotació, forçant-les a treballar per a l'organització amb la finalitat de saldar el deute contret amb la xarxa pel cost del seu trasllat a Europa.


Per saldar aquest deute – que oscil·lava entre els 10.000 i els 30.000 euros – l'organització els obligava a treballar per a l'organització en naus industrials, que amagaven plantacions clandestines de marihuana, en unes condicions de servitud o semi esclavitud, amb condicions de treball deficients, salaris baixos o inexistents i entorns insalubres.


UNA XARXA CRIMINAL DE NIVELL INTERNACIONAL


Un cop judicialitzada la investigació - tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 32 de Barcelona i que ha comptat amb la participació de la Fiscalia Especialitzada d'Estrangeria de Barcelona-, es van confirmar totes les informacions prèvies de com treballava l'organització, perfectament estructurada i organitzada, liderada per un conegut cap de la comunitat de Fujian (Xina), assentada a Barcelona.


També a diversos immobles que realitzaven les funcions d'emmagatzematge i empaquetat de la marihuana procedent de les naus de cultiu on s'envasaven al buit en paquets d'uns 8 o 10 quilos per enviar, amagats entre altres mercaderies, mitjançant empreses de paqueteria.


El destí principal era la ciutat de Glasgow (Regne Unit) i puntualment també a localitats dels Països Baixos com Amsterdam, l'Haia o Eindhoven. Per realitzar els enviaments utilitzaven identitats falses o de les persones que tenien retingudes i canviaven contínuament les empreses i les oficines d'enviament per no aixecar sospites.


Gràcies a la cooperació policial a nivell nacional i internacional s'han fet diverses intervencions d'alguns d'aquests enviaments, tant per part d'autoritats policials del país de destinació al Regne Unit com per part de les diferents forces i cossos de seguretat de l'Estat espanyol.S'ha pogut comprovar com els darrers set mesos s'haurien enviat uns 50 paquets, en total uns 450 kg de marihuana aproximadament. Segons van informar les autoritats britàniques, el preu de la marihuana al Regne Unit està actualment per sobre dels 4.500 euros/kg, el que suposaria uns guanys per l'organització d'uns 2 milions d'euros aproximadament.


Finalment, el passat 25 de maig es va passar a culminar la investigació amb una sèrie d'entrades i detencions. Es van realitzar tretze entrades i registres, quatre en naus industrials on hi havia els cultius de marihuana a Centelles, Abrera, Santa Coloma de Cervelló i Sant Andreu de la Barca, en vuit domicilis ubicats a Barcelona, Badalona, Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló i una darrera entrada i escorcoll en una gestoria de Santa Coloma de Cervelló on hi treballava un gestor, de nacionalitat xinesa, vinculat presumptament a les activitats delictives de l'organització.


Es van detenir vuit persones, totes de nacionalitat xinesa i es van alliberar vuit homes i dues dones, víctimes que estaven retingudes i explotades a l'interior de les naus on hi havia les plantacions de marihuana. Algunes d'aquestes persones portaven més d'un any sense sortir a l'exterior.

A banda de nombrós material i estris per al cultiu, també es van localitzar 5.500 plantes de marihuana, 60 quilograms en brut de cabdells de marihuana preparats per la seva distribució i 42.600 euros en efectiu.


Finalment, també es van intervenir un gran nombre de passaports i documentació diversa de terceres persones de nacionalitat xinesa que els investigats utilitzaven per fer els enviaments o altre tipus de gestions que tenien per objecte eludir l'acció policial.


Donada la magnitud i complexitat de l'organització, la investigació continua oberta i no es descarten més imputacions i detencions. Un cop van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona, l'autoritat judicial va decretar l'ingrés a presó de quatre persones i la llibertat en càrrecs i retirada de passaport per a resta.

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR COIGES GLOBAL BUSINESS SIGLO XXI SL
Mapa Web Aviso legal Cookies Consejo editorial