• Usuario

Lluïsa Moret: "Amb el Pla de Xoc municipal, Sant Boi posa al centre als joves"

L’Ajuntament està contractant persones joves de la ciutat per prestar els serveis del pla de xoc, amb l’objectiu de generar ocupació juvenil i crear un marc de confiança entre iguals per millorar l’impacte dels projectes

|

L’Ajuntament de Sant Boi destinarà 1 milió d’euros a desenvolupar un Pla de Xoc per atendre a la ciutat les necessitats emocionals i socials de la població adolescent i jove d’entre 12 i 18 anys, un dels sectors més afectats per les conseqüències de la pandèmia.


El Pla compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i la Fundació Agbar.



Fotoinstitucional

Els partherns público-privats del Pla de Xoc de Sant Boi/ @Vilapress


En l'acte ha intervingut l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Aleix Serra; la coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens; i la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, a més del Conseller Delegat de d'Aigües de Barcelona, Felipe Campos, i de Laura Fortes en representació de les set entitats juvenils de Sant Boi que han participat en la seva el·laboració.


Lluïsa Moret: "Aquest Pla s'impulsa d'una necesària aliança público-privada a nivel local"


Lluisamoretalcaldesa1

Lluïsa Moret en la seva intervenció a l'acte/ @Vilapress


L’alcaldessa de Sant Boi  ha destacat que, com passa amb aquest pla de xoc, “els i les adolescents han de tenir un paper protagonista en les polítiques que els afecten directament. Els volem posar en el centre", ha afegit, " en una etapa de la vida molt important, en què es prenen decisions de gran transcendència com és l'adolescència”.


Aquest Pla " vol ser un punt d'infleció i que es vagin incorporan nous elements e iniciatives, es un punt de partida". Al llarg d'aquesta pandemia els notres joves han patit "un estigma i això ha estat injust" amb el suport i en aquest Pla, ells podran "configurar  parts de l'espai públic de Sant Boi desde zero fins a fer-lo realitat amb l'ajuda de la Fundació Agbar". 



Jaume Funes: "Malgrat la pandèmia s'ha de poder ser adolescent"


Funes

Jaume Funes/ @Vilapress


Durant l’acte, que ha estat presentat per Jaume Funes, expert en adolescència i educació emocional, han intervingut també sis adolescents de la ciutat que han explicat les experiències viscudes durant l’etapa de confinament i al llarg de la resta de la pandèmia. 





Per Funes aquest Pla no és una llista de problemes ni va sobre la crisis sinó que conté criteris d'innovació sobre lo que és possible fer. Hem posat en valor que les plaçes són territoris educatius no espais conflictius. Els nostres joves han decidit com ha de ser el Sant Boi del futur i inclós hi ha una beca per ser adolescents, que és el que els toca ser ara. I aquest Pla neix amb voluntad de futur".



Grupo jovenes

Representació dels joves participants en el Pla de Xox/ @Vilapress



Els joves que han intervengut en l'acte han destacat entre d'altres l’impacte emocional que han suposat aquests mesos, l’afectació als estudis, els sentiments d’incertesa, angoixa i nerviosisme, i també aspectes positius com la possibilitat de tenir més temps per reflexionar sobre la seva vida i els mateixos. Un d'ells ha manitestat que li agradaria "recuperar tot el que hem perdut, la tranquilitat emocional". 


PLA LOCAL PIONER DE LA MÀ DELS JOVES


El Pla de Xoc de l’Ajuntament de Sant Boi és un pla pioner perquè aborda per primer cop la gestió pública dels efectes de la pandemia en el col·lectiu de joves de la ciutat, pel seu caràcter integral i i per posar l’èmfasi en la gestió de les emocions i de la salut mental.  


Aquest Pla de Xoc pensa l’espai públic com a subjecte educatiu i promotor d’hàbits saludables entre el jovent santboià. 



Es tracta d’un projecte col·lectiu de ciutat que prioritza l’acompanyament psicològic l'abordatge comunitari, la intervenció directa a l’espai públic com a espai de llibertat i socialització quotidiana d’adolescents i joves, la necessitat de trencar estigmes i l’ús saludable de les tecnologies.


ELS JOVES DESENVOLUPEN EL PLA AMB ELS SEUS IGUALS


Per dur-lo a terme, l’Ajuntament està afavorint la contractació de persones joves de la ciutat que s’encarreguen de la prestació dels diferents serveis. Així es genera nova ocupació juvenil i alhora es promou, gràcies a la relació entre iguals, un marc de confiança útil per millorar l’impacte dels projectes.


A més s’han contractat psicòlegs/ogues per acompanyar adolescents i joves en risc, integradors/ores socials per facilitar la millora de les relacions de grup i afectives, agents de salut per promoure hàbits i conductes saludables i professors/ores per a activitats de suport a l’estudi, entre d’altres.


Joves

Un dels moments d'invervenció d'unes de les participants al Pla/ @Vilapress


Ahores d'ara més de 100 adolescents participen ja aquest estiu en activitats vinculades a la gestió de les emocions, en el marc d’un programa municipal de suport a l’estudi. Perquè un dels projectes més rel·levants inclosos al pla s'anomena Omplint Espais que ofereix als instituts de la ciutat de cara al curs vinent un ampli càtàleg de cursos i tallers interactius orientats a reforçar la gestió de les emocions (l’autoestima, el dol, l’abordatge del conflicte, les conductes autolesives…). 


A més, adolescents i joves de la ciutat poden demanar hora als serveis que ofereix l’Ajuntament per proporcionar atenció psicològica individualitzada, i les entitats vinculades a centres oberts també compten amb un servei d’assessorament i acompanyament. L’objectiu és abordar de forma integral a tota la ciutat, en espais formals i informals, la millora de la gestió de les emocions, tot identificant de forma anticipada adolescents i joves que puguin necessitar atenció especialitzada.


EL CARRER COM A ESPAI EDUCADOR I DE SOCIALITZACIÓ ADOLESCENT


Un altre dels projectes previstos és la futura creació d’un nou espai públic a l’aire lliure per a la pràctica esportiva saludable, igualitària i accessible (que inclouria un circuit de parkour), dissenyat i construït per adolescents i joves de la ciutat d’acord amb els seus punts de vista, necessitats i interessos. Aquesta iniciativa comptarà amb finançament de la Fundació Aigües de Barcelona.


Felipe Campos: "És important pasar de les paraules als fets i els resultats i estarem amb Sant Boi en els projectes de present i futur com aquest Pla de Xoc"


AgbarConseller Delegat de la Fundació Agbar, Felipe Campos/@Vilapress


El Conseller Delegat d'Aigües de Barcelona va felicitar en la seva intervenció tant als joves con les institucions implicades en aquest Pla de Xoc de Sant Boi que exemplifica una clara i necessària aliança público-privada com ha admès en la seva intervenció l'alcaldesa de Sant Boi.


Aleix Serra: "Els joves han perdut molt amb aquesta pandèmia"


Generalitat

Aleix Serra. Secretari d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya/ @Vilapress


I ha mostrat així el Secretari d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat la seva solidaritat amb els joves en un "any el 2020 on han tingut lloc totes les crisis: sanitària, social i econòmica i també com heu dit emocional".  En aquest sentit ha dit que "hem de recuperar la juventut per empoderar-los en l'espai i el lloc on viuem". Celebrant així la posada en marxa d'aquest Pla de Xoc a Sant Boi en el suport també de la Generalitat.  "Cal deixar als adolescents sér adolescents i que visquin amb intensitat el present".


ÉS UN PLA QUE LLUITA CONTRA LA BRETXA DIGITAL ALS JOVES


El Pla de Xoc proposa accions per facilitar l’accés de les famílies amb adolescents a la tecnologia, indispensable per al seguiment de les classes i la realització de les tasques escolars, combatre la bretxa digital i prevenir un ús abusiu de les pantalles, d’Internet i de consums digitals inadequats (com la pornografia, els jocs en xarxa, les apostes…).


També s’hi inclouen actuacions per promoure la igualtat d’oportunitats, per exemple els ajuts extraordinaris que s’han concedit durant l’emergència sanitària per fer front a despeses del curs escolar, a famílies amb infants i adolescents menors de 16 anys, o també directament a joves que s’han vist afectats per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia.


L’elaboració d’aquest Pla de Xoc ha estat possible gràcies al teixit associatiu de Sant Boi, consolidat durant la pandèmia com una bona eina de treball per trobar les millors solucions per a cada moment de l’emergència sanitària a partir de respostes innovadores, collaboratives i consensuades entre diferents actors i sectors de l’economia i la societat local.



Santboinota

Foto final de tots els participants/ @AjSantBoi


El document s’ha elaborat incorporant la participació de les entitats que treballen a Sant Boi en projectes socials i d’oci i lleure amb adolescents i joves, que han sumat els seus esforços i un coneixement directe de la realitat d’aquesta etapa vital.


Les entitats signants del Pla de Xoc són: Grup de Joves Xivarri, Esplai Arrels, AEG Sant Ramon Nonat, Fundació Marianao, PES Salesians-Centre Obert Don Bosco, Centre Obert Lola Anglada i Centre Obert Gingko-Iniciatives Solidàries. Totes elles han signat avui el document del Pla de Xoc juntament amb l’Ajuntament de Sant Boi.


ELS JOVES JA NO SE SENTEN SOLS


Asociaciones

Membre de la Fundació Iniciatives Solidàries/ @Vilapress


A pregunta de Vilapress la Fundació Iniciatives Solidàries a Sant Boi va afirmar en l'encontre que "encara que la nostra organització es va incorporar més tard al projecte, en els darrers dos mesos les vivències que hem tingut i la gran sort de poder fer partícips als nostres joves i adolescents en aquest Pla de Xoc ens emportem el recolzament de les entitats i les administracions. El fet de dir que no ens sentim sols. Ni la Fàtima ni el Harold tota aquesta gent no està sola, estan acompanyants en nosaltres però no només amb nosaltres sinó en totes les administracions i amb totes les institucions i això és l'essència d'aquest Pla de Xoc


Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE