Ruta al Castell de Sacama d' Olesa de Montserrat

|

Vilapress 2021 05 16 CastellSacama 4

Arribada per pista a l'espai d'aparcament al peu de les runes del castell i l'ermita de Sacama. @victorazcoitia 

El Castell de Sacama regia des del s.X fins al s.XV el turó que corona. Habitat des d’època ibèrica (s.IV a.C). Avui dia només queda en peu l’església de Sant Pere de Sacama, edificació adjacent a les restes del castell que fou construït aprofitant l’accidentalitat geològica del seu entorn. Tant es així que les restes de murs que queden les podem trobar integrades en la roca.


Aquestes ruïnes del castell de Sacama ens ofereix una excusa perfecte per passar un dia a la natura com a punt d’inici o de pas en la nostra travessa. Les restes que podem veure son alguns trossos de mur integrats en les formacions rocoses del que en el seu dia va ser el Castell documentat de l’any 962.


RUTA CAP EL CASTELL 

L’aproximació a les runes més senzilla és des d’Olesa de Montserrat. Agafem la carretera B-120 en direcció Viladecavalls - Terrassa. Passem pel mirador de Ribes Blaves i en la corba següent trobem un camí de terra que s’endinsa bosc endins (punt quilomètric 10,200).  En aquest punt entrem al Parc Rural de Montserrat. Podem deixar el nostre vehicle aquí o aventurar-nos per la pista que no presenta especials dificultats per a conductors iniciats fora d’asfalt. Si no hem conduit mai fora de carretera o el nostre vehicle es baix, recomanem deixar el cotxe a l’entrada de la pista i fer els dos kilòmetres de camí a peu.


Vilapress 2021 05 16 CastellSacama 13

Restes de mur del castell. @victorazcoitia


El camí esta senyalitzat en dos punts i convé que tinguem el GPS a mà quan ens trobem amb una bifurcació i comprovem que el camí que seguim es el correcte.


Al peu de les restes del castell, trobem una esplanada on aparcar, i fins i tot, una rotonda per donar la volta. Les vistes des d’aquest punt son realment privilegiades i entenem que en aquest punt s’ubiqués el castell.


Vilapress 2021 05 16 CastellSacama 8
Vistes mirant al Llobregat des de les ruines del Castell de Sacama. @victorazcoitia


Per una banda veiem l’Abadia de Montserrat i per l’oposat el Tibidabo. La vista de la conca del Llobregat fou estratègica per dominar el comerç del riu, doncs s’ha documentat que el riu Rubricatus (Llobregat) connectava amb el comerç del Mediterrani. Mirant al nord, veiem el Viaducte de Buixadell i entre el Viaducte i l’Abadia de Montserrat trobem la Creu de Saba, possible destí  per completar el nostre dia d’excursió.


COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE