• Usuario

12 Ajuntaments del Baix Llobregat participen en la XI en edició de ciutats defensores dels drets humans

La 11ª edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans comptarà amb laparticipació de 14 reconeguts defensors i defensores dels drets humans.

|

La 11ª edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans comptarà amb la participació de 14 reconeguts defensors i defensores dels drets humans que serà eminentment virtual i durant tot l’any realitzaran activitats de sensibilització, visibilització i incidència política i social, amb l’objectiu de per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites, en els 27 municipis participants:


Barberà del Vallès, Begues, Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues, Gavà, Girona, Granollers, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Reus, Rubí, Terrassa, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.


Les activistes que participen en aquesta edició són:


Yolanda Oqueli (Guatemala, Refugiada a Euskadi): defensora dels drets humans i ambientals. A Guatemala era lideressa del Frente Norte del Área Metropolitana – FRENAM i una de les fundadores del moviment Resistencia La Puya, que neix en oposició al projecte miner “Progreso VII Derivada”. Actualment, també lluita pels drets de les persones migrades i refugiades.


Milena Florez (Colòmbia): defensora dels drets humans i ambientals, forma part del Moviment Rios Vivos, moviment de defensa de l’aigua i de la vida, que lluiten contra el megaprojecte de la hidroelèctrica Hidroituango. També pertany a la associació de víctimes i afectats per megaprojectes ASVAM ORCHIBU i és fundadora de l’associació de dones en defensa de la vida i l’aigua AMARUD. Denuncia l’abandonament de l’estat i les injustícies que viu la ruralitat colombiana i lluita per la permanència digna en els territoris ancestrals.


Amaru Ruiz (Nicaragua, refugiat a Costa Rica): defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador, formador i ambientalista. Presideix la Fundación del Río, organització que treballa en la conservació i el desenvolupament sostenible a la Reserva Biològica Indio Maíz. L’organització acompanya a famílies camperoles i indígenes que lluiten contra el megaprojecte del Canal Interoceànic.


Karen Taxilaga (Mèxic): defensora dels drets humans i dirigent camperola, encapçala moviments dels i les comunes de Tezontepec de Aldama i és representant de les dones a l’organització “Unión de la Fuerza Indígena Campesina (UFIC)” a Hidalgo i de “Agua para Todos y para Todas”. Porta més d’una dècada lluitant per la defensa de la terra i els recursos naturals.


Margarita Pineda (Hondures): activista de la comunitat lenca i defensora de la terra, el territori, els drets ambientals i els drets dels pobles indígenes. Té una llarga trajectòria de treball amb organitzacions camperoles, socials, culturals i indígenes, entre les quals; Red de Defensores y Defensoras de Derechos Humanos Indígenas Lencas de La Paz (REDHIL-PAZ) i Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras (COFADEH)


Reynaldo Domínguez (Hondures): defensor dels drets humans i ambientals d’Hondures, és el president de la Junta de l’Aigua del Guapinol i coordinador del Comitè Municipal de Defensa dels Béns Comuns i Públics de Tocoa (CMDBCP). Te més de 30 anys d’activisme en 2 defensa de les comunitats camperoles. Des del 2018 hi ha 8 defensors del Comité detinguts en presó preventiva per lluitar contra la mineria, són els Defensors del Aigua del Guapinol.


Czarina Musni (Filipines): advocada i defensora dels drets humans de Mindanao, membre de la National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), i de la Union of Peoples’ Lawyers in Mindanao (UPLM), organitzacions que brinden serveis legals a víctimes de violacions de drets humans. Treballa amb els pobles indígenes en l’exercici i afirmació dels seus drets col·lectius i especialment en el seu dret d’oposició a concessions mineres i de represes.


Leiria Vay (Guatemala): defensora indígena Maya K´iche de Guatemala, lideresa del Comité de Desarrollo Campesino (CODECA). Coordina la lluita pels Drets Laborals relacionats amb l’agricultura, també es responsable d’escoles de formació política sobre drets humans i drets col·lectius dels pobles indígenes. Coordinadora del procés de construcció de “Camino hacía el Proceso de Asamblea Constituyente Popular y Plurinacional”.


Ruth Mumbi (Kenia): activista per la justícia social, lluita contra l’opressió econòmica i de classe dins de la seva comunitat a les zones de baixos ingressos, amb una llarga trajectòria en la defensa de dones i joves vulnerables. Com ha fundadora de Bunge La Wamama Mashinani, moviment de base que amplifica les veus de les dones, treballa temes sobre sexualitat, gènere, salut reproductiva i sexual i violència masclista.


Marcelline Nyiranduwamungu (Ruanda, resideix a Bèlgica): defensora dels drets humans, dels drets de les dones i del dret a la pau, resideix a Bèlgica des de 1996. És membre fundadora i portaveu de la “Réseau International des Femmes pour la Démocratie et la Paix (RifDP)” de la secció belga, també tenen seu a Holanda, França i Canadà. La organització va ser creada per dones decidides a promoure la democràcia i la pau a Àfrica.


Manal Tamimi(Palestina): reconeguda defensora dels drets humans de palestina que lluita per la pau i contra la ocupació. És membre del Comité de Nabi Slaeh i membre de la junta del Popular Struggle Coordination Committee (PSCC). Tant ella com la seva família han estat arrestades en varies ocasions i un dels fills el van empresonar durant 9 mesos. Ha viatjat per tot el món per denunciar les vulneracions dels drets humans del poble palestí.


Luz Marina Hache (Colòmbia): lideresa sindicalista durant més de 40 anys i defensora dels drets humans, representant del Movimiento Nacional de Victimas de Crímenes de Estado (MOVICE). Treballa pel dret a la justícia, veritat, reparació i garanties de no repetició per a víctimes de desaparició forçada, execucions extrajudicials, assassinats selectius i desplaçament forçat, per acció i/o omissió de l’Estat.


Karla Avelar (El Salvador, refugiada a Suïssa): defensora salvadorenya dels drets del col·lectiu LGBTIQ+. Fundadora de COMCAVIS Trans, Comunicando y Capacitando Mujeres trans, on desenvolupa tasques d’incidència, visibilització i denuncia de les greus vulneracions del drets de la població LGBTI, específicament la població privada de llibertat i les dones trans amb VIH. A Ginebra també forma part de l’organització Asile LGBT.


Regina Zoe Magallón (Mèxic): activista mexicana pels drets de la comunitat LGBTTIQ+, especialment de les persones trans. Va ser la primera dona trans en fer un canvi d’identitat a Colima. Junt amb associacions de la comunitat LGBTTIQ+, va litigar amb diputades i diputats de la legislatura LVIII per procurar el canvi del Codi Penal en favor del canvi d’identitat sexual al 2019.


Durant tot l’any, les activistes participaran a diverses activitats com xerrades a centres educatius, trobades virtuals de sensibilització i d’incidència política i social que s’han organitzat en els 27 municipis participants.


Els vint-i-set municipis participants a aquesta edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.


Exigeixen també l’alliberament incondicional d’Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i Ilham Tohti(Minoria Uigur de Xina), Nasrin Satoudeh (Iran) i els Defensors del Aigua del Guapinol (Hondures), defensors i defensores de drets humans, que estan actualment empresonats als seus països d’origen, per la seva tasca de denúncia i activisme.


Cartell XI Ediciu00f3 Ciutats Defensores Drets Humans 2021

@ajSantBoi

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE