• Usuario

Castelldefels en temps de la segona república

La regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Castelldefels i l’Arxiu Municipal organitzen l’exposició “La Castelldefels Republicana 1931-1939”. La mostra, commemora el 90è aniversari de la Segona República Espanyola

|



La regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Castelldefels i l’Arxiu Municipal organitzen l’exposició “La Castelldefels Republicana 1931-1939”. La mostra, commemora el 90è aniversari de la Segona República Espanyola. Està ubicada al vestíbul de l’Ajuntament de la ciutat i a la Sala Margarida Xirgu de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado on romandrà del 14 al 21 d’abril del 2021.



La vida social, econòmica i política de Castelldefels entre 1931 i 1939


L’exposició mostra a través de 10 plafons fotografies i documents de la vida social i econòmica de Castelldefels entre 1931 i 1939. Així, es poden veure imatges del primer equip de futbol local, de la primera plantilla de la fàbrica Rocalla, o fotografies de la colla de caramelles dels Nois de Fora, així com d’un establiment de vendad’alimentació a l’època o del Centre Cultural i Recreatiu, l’entitat que dinamitzava la vida cultura de la ciutat en aquest període.


Així mateix es poden veure documents sobre la constitució del primer ajuntament republicà i de les primeres eleccions municipals a Castelldefels, la proclamació de la Segona República, el referèndum per a l’aprovació de l’Estatut, els fets d’octubre de 1934, quan Lluís Companys va declarar l’Estat Català dins la República FederalEspanyola o el cop d’estat feixista del 1936 que va fer esclatar la Guerra Civil i va provocar el posterior exili. També es poden veure imatges de l’ocupació de Castelldefels l’any 1939, simbolitzades en la presa del Castell de la ciutat.


Inauguracio exposicio


@ajCastelldefels


Per a l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda "la segona República va portar una sèrie de valors amb els quals encara avui ens identifiquem i ens sentim orgullosos, des de la generalització de drets, el progrés social i la lluita per la igualtat." Miranda anima la ciutadania a visitar l’exposició per conèixer una període destacat de la historia de la ciutat. "En la commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segon República, convido a la ciutadania a visitar l'exposició de 'La Castelldefels Republicana 1931-1939', per conèixer més sobre una part important de la història de la ciutat: Les primeres eleccions municipals, les primeres delegacions de Consellers. El sufragi femení, reconegut a la Constitució de 1931. Una lluita per la igualtat que va fer que el cens de Castelldefels passés del 213 electors, a 450, amb la inclusió de les dones. Agraeixo l'esforç realitzat des de l'àrea de Memòria Democràtica, i des de l'arxiu municipal, per explicar a la ciutadania com era el Castelldefels de la Segona República, ara fa 90 anys!"




Al seu torn, la regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Castelldefels, Lourdes Armengol, ha manifestat que “en el 90è aniversari de la proclamació de la República retem homenatge a la generació del 31, dones i homes que la van fer possible i que la van defensar , en molts casos, fins a la mort.”


Armengol vol reivindicar, així mateix “el paper tan important i compromès que van tenir les dones republicanes, entrant en política. Dones com la Natividad Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament de la història dels Països Catalans.”. Per últim, la regidora de Memòria Històrica ha declarat que “per mitjà d’aquesta exposició posem en valor la feina dels arxius municipals como a garants de la nostra història, mostrant una pinzellada de la quotidianitat de les castelldefelenques i castelldefelencs en temps de la República.”


“La Castelldefels Republicana 1931-1939” es pot consultar també en línia a través a d’aquest enllaç:



http://arxiu.castelldefels.org/ca/expo-republicana-1931-1939_cat/


Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE