476 dones van denunciar patir violència al Baix Llobregat al quart trimestre del 2020

|

El Consell Comarcal del Baix Llobregat, avalua les dades destacades trimestrals durant el quart trimestre de 2020. Els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 476 denúncies, el 72% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la pròpia víctima de violència masclista, el 19,6% per intervenció directa policial i el 9,3% per informe de lesions.Violencia de género, teléfono 016


@EP


De cada 100 dones víctimes de violència masclista, 12,3 decideixen no declarar en el procediment judicial. Aquesta proporció és clarament superior que al conjunt de Catalunya i d’Espanya.


454 dones han estat víctimes de violència masclista. 25 homes ha estat condemnats i 5 absolts.


Durant el trimestre es van registrar 63 assumptes civils d’ingrés directe, processos contenciosos, que representaven el 8,9% dels registrats en el conjunt de Catalunya. Els principals assumptes civils són divorcis no consensuats i altres tipus de mesures.


El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrat durant el trimestre va ser de 652, representant el 9,6% del total del conjunt de Catalunya. Es van registrar 29 faltes i 641 delictes als partits judicials del Baix Llobregat. Les lesions i maltractaments han estat els delictes més registrats (el 59,4% del total de delictes).


Es van iniciar 85 ordres de protecció, en gran part incoades a instància de la víctima de violència masclista (el 98,8%). El 54,1% de les ordres de protecció van ser adoptades.


La majoria dels homes denunciats (57,6%) són de nacionalitat espanyola. Aquest mateix percentatge (57,6%) representa les dones espanyoles víctimes de violència masclista a les que se’ls va activar una ordre de protecció.


El 62,3% dels agressors als que s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la víctima: 17,6% són ex-cònjuges i el 44,7% ex-relació afectiva.


El sobreseïment provisional és la forma de terminació de l’assumpte jutjat més freqüent (47,3%) seguit de l’elevació a òrgan competent (28,3%). El percentatge de sentències condemnatòries és menor a la comarca (5,9%) que a Catalunya (8,9%) o que pel conjunt d’Espanya (12,5%).


Informe violència contra les dones– 2 quart trimestre 2020

Grafico dones 2


@consellComarcal Tenint en compte l'EVOLUCIÓ :


Disminueixen el nombre de denúncies. Es registren 92 denúncies menys respecte al tercer trimestre de 2020 i 47 menys respecte al quart trimestre de 2019.


Creix la dispensa a declarar del total de dones víctimes de violència masclista tant en relació amb el trimestre anterior com el mateix trimestre de l’any anterior. El 12,3% de les dones decideixen no declarar contra el seu agressor (10% en el tercer trimestre i 8,4% en el quart trimestre de 2019).


Els assumptes civils d’ingrés directe disminueixen en els partits judicials de la comarca (-14,8%), mentre que a Catalunya augmenten (+13,4%) respecte al trimestre anterior. En relació al mateix trimestre de l’any 2019, observem una disminució molt més pronunciada pel Baix Llobregat (-26,7%) que per Catalunya (-0,56%).


El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe disminueixen a la comarca (-11,9%) i a Catalunya (-11,3%) en referència a l’anterior trimestre. Pel que fa a l’evolució anual es van registrar un decrement (-7,1%) d’assumptes penals al Baix Llobregat i (-4,6%) a Catalunya.


Disminueixen el nombre d’ordres de protecció (84) interposades respecte al trimestre anterior (-30,32%) i augmenten respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+4,9%).


En comparació amb el trimestre anterior el pes de les ordres de protecció adoptades (45,9%) disminueix en els partits judicials del Baix Llobregat (-2,4pp) i augmenta pel mateix trimestre de l’any anterior (+14,6 pp).


Mentre que el percentatge de dones estrangeres a les que se’ls va activar una ordre de protecció (36%) a la comarca disminueix respecte al trimestre anterior (-3,5pp), respecte al mateix trimestre de l’any anterior aquest percentatge s’incrementa (+9 pp).


El pes de les sentències representen un 9,2% sobre el total de formes de terminació dels assumptes judicials. Aquestes han disminuït respecte al trimestre anterior (-3,3 pp) i creixen respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+1,5 pp). 


Del total de sentències, les condemnatòries són majoritàries (89,3%), el pes d’aquestes disminueix en comparació al trimestre anterior (-0,9 pp) però s’incrementa si es té en compte el mateix trimestre de l’any anterior (+26,4 pp).

@consellComarcal COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE