VÍDEO. La 5a edició del programa metropolità "Tenim Drets, Teixim Llibertats" en marxa

El programa metropolità, enguany centrat a abordar l'emergència climàtica, arrenca amb un vídeo i presenta una edició adaptada a la pandèmia

|

En els propers mesos s'impartiran tallers i activitats a Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.EMERGENCIA CLIMATICA


@iSTOCKLa temperatura global de la Terra ha augmentat 0,76 °C en l'últim segle i a Catalunya l'impacte encara ha estat més acusat, ja que la temperatura mitjana anual ha augmentat gairebé 1,8 °C en els últims 70 anys. Si tot segueix igual, es preveu que cap a finals del segle XXI la temperatura global de la Terra hagi augmentat entre 1,5 i 4,5 °C.


L'escalfament global s'ha començat a tractar com una emergència climàtica, és a dir cal actuar abans que les conseqüències naturals (pèrdua de la biodiversitat, incendis, desgel, pujada del nivell del mar, etc.) i socials (problemes greus per a la salut a causa de la mala qualitat de l'aire, augment del consum elèctric, caiguda del turisme, etc.) siguin irreversibles.


El canvi climàtic constitueix un dels reptes globals que afecta tots els territoris del món. No obstant això, els països empobrits són els que menys contribueixen a la crisi climàtica i els que més en pateixen les conseqüències.


Per abordar l'emergència climàtica, cal la implicació dels agents públics i privats d'arreu, a més d'adoptar compromisos ferms al territori i de definir una política de cooperació que assumeixi accions concretes. L'AMB i els municipis metropolitans consideren rellevant fer una reflexió crítica amb la població de la metròpolis sobre la importància d'actuar localment, de manera col·lectiva però també individual, i amb petits gestos que, sumats, contribueixin al canvi global. Per a les institucions de la metròpolis, frenar el canvi climàtic és una prioritat i assegurar els drets ambientals de les persones, un compromís.


VIDEO
@AMB


En aquest context arrenca la cinquena edició del Programa metropolità pels drets humans des del món local Tenim Drets, Teixim Llibertats. Després de veure's greument afectat l'any passat a causa de la pandèmia, aquest any es reprèn, adaptat a la situació sanitària actual i amb la participació de deu ajuntaments metropolitans: Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.


Per inaugurar la nova edició, els alcaldes i alcaldesses d'aquests municipis, així com el vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, han transmès en un vídeo  el seu compromís envers l'emergència climàtica en l'àmbit global i local, i han informat sobre les accions que es fan des del territori metropolità per contribuir a revertir el canvi climàtic.


Per a Maragall, "Tenim el compromís i la urgència d'atendre les conseqüències i les exigències que el canvi climàtic planteja, i cal prendre'n consciència". Per aconseguir-ho de manera coordinada i en xarxa, puntualitza: "L'AMB compleix la seva obligació i acompanya els ajuntaments de la metròpolis en el sentit més positiu, per atendre l'actual compromís".


L'EDICIÓ MÉS FLEXIBLE


L'organització del programa ha decidit adaptar-se a la situació actual i plantejar un calendari d'activitats i de trobades flexible, considerant la impossibilitat de previsió d'esdeveniments a causa de la pandèmia. 


CANVICLIMATIC


@AMB


Aquesta setmana han començat les primeres activitats: el Tenim Drets, Teixim Llibertats està treballant amb nens i nenes de l'escola Cau de la Guineu, de Corbera de Llobregat, per revertir el canvi climàtic. Des de primer fins a sisè de primària, s'està reflexionant a partir de contes, jocs i dinàmiques que s'acompanyen d'activitats artístiques, com la creació de cartells o murals col·lectius.


En les properes setmanes, es farà un taller virtual (serà la primera vegada que se n'impartirà un en aquest format) amb casals de gent gran de Torrelles de Llobregat i es crearà un mural a Montgat .


Com en altres edicions, els municipis poden sumar-se al catàleg d'activitats que ofereix l'AMB, entre les quals figura la producció de càpsules de vídeo, l'elaboració de cartells, la proposta d'accions d'incidència política o el taller de batucada.


Aquest programa metropolità busca promoure la consciència crítica i el compromís de la ciutadania envers les desigualtats i els conflictes globals, per afavorir la transformació social. El primer cicle, que engloba les edicions del 2016, el 2017 i el 2018, va aprofundir en els drets de les persones refugiades a la zona de la mediterrània. L'any 2019, amb el canvi de cicle, es va estrenar la temàtica dels drets ambientals i es va aprofundir en la reducció i reutilització de plàstics.


En els primers quatre anys d'activitat, han participat al programa unes 1.000 persones per edició i s'han fet 168 accions.El Pla d'actuació metropolità 2019-2023 incorpora el canvi climàtic com un element clau al qual cal fer front al territori, i el nou Pla director de cooperació internacional de l'AMB, aprovat el 2020, proposa accions en aquest sentit tant al territori metropolità com mitjançant projectes de cooperació internacional que es fan fora de les nostres fronteres. Per tot plegat, tant l'AMB com molts ajuntaments metropolitans han declarat l'emergència climàtica, tot establint objectius i compromisos ferms per aturar la situació actual.
COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE