• Usuario

​8,4 milions d'inversió per millorar espais verds, fluvials i paisatges de la metròpolis de Barcelona

El pla es desenvoluparà durant els pròxims tres anys i dóna continuïtat al PSG anterior, que es va desenvolupar entre els anys 2016 i 2019  i on 35 municipis metropolitans podran rebre inversions.

|

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) destinarà 8,4 milions d'euros en un nou programa d'inversió, el Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà 2020-2023 (PSG), que té com a objectiu la millora dels espais fluvials metropolitans, la recuperació de zones degradades i la integració d'infraestructures per tal de consolidar i recuperar els espais verds de l'àrea.



Parquefluvial


Parque Fluvial Besós


Aquest pla cerca una recuperació i millora dels espais amb una visió integral, és a dir, tenint en compte tant els aspectes naturals i ecològics com els socials i culturals. A més, també millorarà la cohesió del territori, millorant la connectivitat entre municipis a través d'aquests espais, alhora que ajudarà a la reactivació de l'economia i a la creació de llocs de treball.


CONNEXIÓ ENTRE ESPAIS NATURALS I URBANS


Per altra banda, la base d'aquest pla és la premissa de l'AMB de què els paisatges naturals i urbà no es poden considerar com dues realitats separades, sinó com dos àmbits complementaris.


Tal com explica Álvaro Sainz, tècnic d'infraestructures de l'AMB, "l'objectiu és que no hi hagi una barrera física entre espai natural i urbà". "Tenim la voluntat que la gent utilitzi aquestes infraestructures i recuperi l'espai públic i natural". A més, afegeix que "els projectes es fan tenint en compte el respecte a la fauna i flora del lloc, ja que volem generar una mobilitat nova però sempre tenint en compte l'espai natural preexistent".



Obras3


@AMB


El pla es desenvoluparà durant els pròxims tres anys i dóna continuïtat al PSG anterior, que es va desenvolupar entre els anys 2016 i 2019.


MILLORA DE L'ACCÉS A LES PLATGES DE VILADECANS


En aquest sentit, una actuació aprovada en el pla anterior i que es pot considerar un exemple per a futures actuacions són les obres de millora i naturalització dels camins d'accés a les platges de Viladecans.



Platjaviladecans


@AjuntamentDeViladecans 


Aquestes obres, està previst que finalitzin d'aquí a 5 mesos i milloraran uns accessos que actualment presenten deficiències en el paviment, tenen trams sense elements definits de separació entre els vianants i el trànsit rodat, mobiliari en mal estat i vegetació escassa.


Per altra banda, el projecte, amb un pressupost de 599.985,91€ euros, gaudirà com la majoria de les futures actuacions del nou PSG amb el cofinançament del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER), ja que s'emmarca dins del conveni FEDER signat l'any 2017 entre la Generalitat de Catalunya i l'AMB.


L'estratègia en aquests espais es centra en tres eixos principals. En primer lloc en millorar la seguretat i les condicions d'ús d'aquests camins per fer-los més transitables i segurs. També s'endreçarà els diferents tipus de circulacions, prioritzant vianants i bicicletes per potenciar la mobilitat sostenible i minimitzar problemes ambientals. Finalment també es collocarà mobiliari (bancs, baranes, barreres de seguretat i tanques de fusta) i senyals viaris als camins.


El pla es desenvoluparà durant els pròxims tres anys i dóna continuïtat al PSG anterior, que es va desenvolupar entre els anys 2016 i 2019  i on 35 municipis metropolitans podran rebre inversions.


Pel que fa a actuacions concretes està previst enderrocar les zones d'asfalt malmeses i eliminar pilones i tancats en mal estat, s'endreçarà la circulació dels diferents vehicles, es pavimentarà la zona, amb voreres i espais reservats per vianants, i s'hi faran millores ambientals.





Playaviladecans


Arreglos en el vial de acceso a la playa de Viladecans/@AMB 


En aquest últim aspecte s'enjardinarà els marges del camí amb espècies adaptades a l'ambient mediterrani, es construiran cunetes verdes per recollir l'aigua de la pluja i regar la vegetació i es crearan basses i pous reomplerts amb grava per evitar possibles inundacions i entollaments del camí.


Així doncs, les obres potenciaran la qualitat ambiental i paisatgística dels accessos a unes platges que estan envoltades per la Xarxa Natura 2.000, un espai protegit amb un alt valor ecològic.

Una solució per a les noves necessitats generades per la covid-19.


Per altra banda, l'actuació en aquests camins de Viladecans també suposarà una millora per a la ciutadania, que durant el procés de desescalada de les mesures sanitàries decretades per la covid-19 ha vist com s'evidenciava la necessitat de guanyar més espai públic per a usos socials i recreatius.


AVANÇANT CAP A UNA NOVA METRÒPOLI 


El PSG 2020-2023 és un dels dos plans d'inversió aprovats recentment per l'AMB per tal de transformar de manera global la metròpoli i fer-la avançar cap a un espai més amable per als seus ciutadans.


L'altre pla d'inversió és el Pla de Sostenibilitat ambiental (PSA), amb un pressupost de 110 milions d'euros, que segons explica Martín Gullón, coordinador d'innovació i infraestructures de l'AMB, "té com a objectius per una banda afavorir la mobilitat sostenible i per l'altra avançar cap a la transició energètica"



Gullón afegeix "Aquests dos plans van alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides".


Pel que fa al PSG 2020-2023, hi ha 4 eixos bàsics d'intervenció. En primer lloc es faran millores en els espais fluvials metropolitans, tant en el corredor del Llobregat com en el parc fluvial del Besòs. També es planteja la recuperació de zones degradades, en contacte entre els medis natural i urbà; la integració de les infraestructures -viàries, energètiques i de serveis- dins del paisatge metropolità; i, finalment, també es realitzaran millores de la connectivitat entre espais urbans i naturals a través de solucions basades en la natura.


Obras2


@AMB


El nou pla va ser aprovat el passat 24 de novembre i aviat es començaran a recollir les propostes, que van a càrrec dels 35 ajuntaments metropolitans. En aquest sentit els municipis són els encarregats de proposar actuacions i l'AMB, que finançarà el 50% dels projectes, s'encarrega de redactar els projectes executius, seleccionats a partir de criteris d'interès d'integració paisatgística amb una visió metropolitana.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE