23 propostes culturals de la Diputació de Barcelona per a un Sant Jordi confinats

Enguany  toca quedar-se a casa,  però serà molt millor fer-ho amb propostes culturals a l’abast  de tothom i diverses. 

|

Enguany  toca quedar-se a casa,  però serà molt millor fer-ho amb propostes culturals a l’abast  de tothom i diverses. La Diputació de Barcelona vetlla per fer arribar a tota la ciutadania una oferta cultural enriquidora, de qualitat i “on line” que amenitzi el confinament a casa de grans, joves i infants. Aquest 2020, matem el drac entre tots!


Foto1



1. Biblioteques: serveis virtuals per a tota la ciutadania 


La Diputació de Barcelona posa a disposició de tothom, amb carnet de biblioteca o sense, tots els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només cal sollicitar-ho mitjançant un formulari que dóna accés a la plataforma de préstec digital eBiblio, amb una àmplia oferta de llibres, pellícules i revistes.


Accedeix al formulari: https://aladi.diba.cat/screens*cat/formulari3_cat.html


2. Un Sant Jordi  ple de llibres i roses virtuals


La Biblioteca Virtual ofereix recomanacions per a un Sant Jordi diferent, amb un munt d’idees, recomanacions i recursos. Les  activitats virtuals que les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa prepararen per a aquests dies, tindràn un feeback a les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiXBM.


3. Especial den Gènius per als més petits


Aquest any el cavaller, el drac i la princesa també estan confinats, però no per això deixen de celebrar Sant Jordi amb en Gènius i    una agenda d’activitats pròpia. Trobareu un apartat dedicat a Gianni Rodari amb motiu del centenari del seu naixement, amb alguns dels seus millors contes narrats per personalitats del món de la cultura com l’Elisenda Roca,  David Anguera, Laia Aguilar,  Jordi Folch o  Martín Piñol.


Genius




4. Troba els teus llibres a la Llibreria de la Diputació


La Llibreria de la Diputació continua atenent encàrrecs en línia i consultes al correu : llibreria@diba.cat. Les comandes es lliuraran i es podran recollir directament a la Llibreria quan acabi el confinament. El cobrament es realitzarà presencialment a l’entrega de l’encarrec. Gràcies a un catàleg de PDF gratuïts i de descàrrega lliure, ampli, es poden consultar per exemple colleccions tècniques, com “Eines” i “dEstudis”.





5. Un Sant Jordi amb escriptors i escriptores


La Fundació Miquel Martí i Polpresenta l’univers poètic del poeta en una aplicació per a tauletes mòbils gratuïta que apropa els infants a la poesia. En la mateixa es pot trobar el vídeo «Primavera», inspirat en el poema del recull El poble”, i que es pot cantar amb karaoke. I per a infants i famílies s’ha creat un Kahoot sobre Miquel Martí i Pol, per jugar en equips o de manera individual. A més, el primer Cicle de confinament sobre autors i autores convida una persona experta que parla sobre l’obra d’un creador.


Cal apuntar a l’agenda que la Fundació Jacint Verdaguer estrena nou web on es podrà consultar el catàleg de la Biblioteca de la Casa Museu amb motiu del175è aniversari del naixement del poeta.






 6. El Palau Güell a casa


Si us agrada fer visites culturals, cal que sàpigueu que a través de Twitter o d’Instagram es pot fer una visita guiada per tot l’edifici del primer palau urbà dissenyat per Antoni Gaudí. A partir d’aquest dijous, 23 d’abril, el Palau Güell proposa un Quiz Stories Instagram amb una pregunta diària sobre l’edifici, patrimoni mundial per la UNESCO.


Des del web del Palau es poden fullejar i comprar tots els llibres de la collecció “El Palau Güell a fons”, accedir a una llista de música recomanada per María Sanhuesa, autora del llibre “Sons duna nissaga. La música dels Güell”, o mirar el vídeo de Raquel Lacuesta i Xavier González, autors del llibre “Eusebi Güell i Bacigalupi. Poder, catalanitat, cultura, art”. Una vista cultural molt complerta.


7. Preguntes en família al Museu Marítim


Si us agrada jugar amb els vostres coneixements i les exposicions, la Diputació de Barcelona en collaboració amb el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim de Barcelona ofereix, aquest dijous 23 d’abril, una edició especial i familiar del joc de preguntes #MuseumQuizaCasa dedicat a la literatura del mar i científica. El Museu, a més, exposa tota la seva collecció en línia i mostra les exposicions virtuals.


8. Les arts escèniques en el Sant Jordi virtual


L’Institut del Teatre recomana els textos del Repertori Teatral Català amb una àmplia selecció de la millor literatura dramàtica en llengua catalana. A través del Reservori Digital de l’Institut del Teatre (RedIT) també es pot accedir a les publicacions i a la  pedagògica de l’Institut del Teatre. Una altra proposta va dedicada a les arts escèniques a través de l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques, una iniciativa del MAE.


9. Un Sant Jordi a la pantalla. Les propostes del CCCB


Al llarg de tota setmana, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ofereix al seu web més de 3.000 documents en línia: conferències, concerts, entrevistes, articles, vídeos i assaigs. Del 27 al 3 de maig, a més, el CCCB facilitarà l’accés a una bona part dels continguts relacionats amb el món del llibre a través de les xarxes socials i el seu web.


10. Tot el Modernisme i el Noucentisme als Museus de Sitges


Els quatre museus sitgetans –el Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i el Museu Romàntic– es poden visitar de manera virtual a través de Google Art Project i de l’aplicació VisitMuseum. A més, alguns dels seus elements es poden contemplar en tres dimensions, com ara els capitells i les escultures de la façana de Maricel, accesibles a la plataforma Sketchfab en el següent enllaç.


Museusitges





11. Un món de teixits al Tèxtil de Terrassa


El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa ofereix accés a la seva collecció a través de diferents canals. El més recent és el repositori #MuseuObert, on juntament amb altres museus, presenta fins a 43 peces entre vestits i mostres de teixits. A més, també disposa de la base de dades en línia IMATEX, amb més de 30.000 documents tèxtils de totes les èpoques i cultures.


Indumentariacivil






12. El museu més gran de Catalunya, a casa i per a tothom


La Xarxa de Museus Locals, que aplega 68 equipaments culturals de 53 municipis, proposa visites virtuals a diverses exposicions. Tindreu accés a una panoràmica de 360 graus del Museu del Càntir dArgentona, Museus de Sant Cugat o Museus de Sabadell; visites al Google Art Project, del Museu Abelló de Mollet o a la Biblioteca Museu Víctor Balagué. A més, al canal de YouTube de la Mirada Tàctil es poden visitar fins a 24 exposicions permanents de la Xarxa, amb vídeos amb intèrpret en llengua de signes, subtítols i locució que ofereixen un plus d’usabilitat al recorregut de la visita.




Una altra de les propostes és la versió virtual de les exposicions itinerants coproduïdes entre la Diputació de Barcelona i els ajuntaments: 


13. «De París a Nova York. Gravats de la Collecció Gelonch Viladegut» mostra, mitjançant gravats i obra gràfica els grans artistes del moment, l’eclosió i evolució de l’art i els canvis de capitalitat del món i del mercat de l’art del segle XIX al XX.


14. «El modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura» recull la influència que la natura va tenir en els creadors modernistes i les seva obra arquitectònica. La mostra convida el visitant a ensumar el perfum de determinades flors, escoltar i visualitzar els processos de producció i palpar les formes de determinades reproduccions. Tot una experiencia pels sentits.


15. «Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895»reuneix l’obra de dibuixants, illustradors i humoristes sobre el món del futbol des de la seva implantació a casa nostra fins avui, tot retratant part de la vida social i política del nostre país. Un passeig històric i visuals pels amants d’aquest esport.


Futbol



16. «Els altres noucentistes» mostra la grandesa, però també la complexitat d’aquest moviment en el terreny de les arts i dels oficis per mitjà d’un seguit d’obres que pertanyen a les colleccions dels equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.


17. Memòria en femení


L’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació també difon aquests dies la galeria virtual #DonesMuseuslocals, per recuperar i fer visible la memòria i el paper de les dones en diferents èpoques històriques i àmbits artístics.


A partir de la documentació que es conserva als ajuntaments, la Diputació també presenta diverses exposicions virtuals, organitzades per la Xarxa dArxius Municipals:


18. «Desmuntant la República» és un viatge des de l’esclat de la Guerra Civil i la victòria del bàndol franquista, amb la supressió de les institucions republicanes, fins a l’inici i consolidació de la dictadura del General Franco. On es pot descobrir l’historia recent.


19. «Papers de teatre» reuneix programes de mà, cartells, fotos, esbossos d’escenografies i de vestuari... de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història del teatre català durant els darrers cent anys.


20. «1936-1939. Uns altres refugiats» ressegueix les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. La mostra connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.


Refugiados



21. «Empremtes del primer estiueig» a l’entorn del fenomen de l’estiueig abans de l’any 1936 al territori de la província de Barcelona, amb projectes, plànols, documents textuals, fotografies, programes de festa major, cartells, premsa local, anuncis publicitaris, entre altres documents.


22. Píndoles d’art contemporani


L’Oficina de Difusió Artística ofereix tres vídeos al voltant de l’exposició “Elogi del malentès”, de la mà de Joana Hurtado. En aquesta mostra collectiva, 14 artistes contemporànies conviden a descobrir les oportunitats que  brinden els malentesos a la creativitat.


23. Patrimoni a l’abast i informació cultural al dia


L’inventari de béns que recullen els Mapes del Patrimoni Cultural Local, permeten resseguir al detall el patrimoni cultural i natural dels municipis. Per fer-ho posible s’empra un sistema d’informació geogràfica que fa que es visualitzi l’informació de cada element al món local.

D’altra banda, la comunitat virtual Interacció recull tota l’actualitat de la gestió cultural, amb tota la informació generada des del Centre d’Estudis i Recursos Culturals, CERC.


Sant Jordi 2020 arriba ple de propostes carregades d’illusió i que al llarg de tota la setmana ens faran gaudir, d’un dels nostres dies favorits de l’any, de la mà de la Diputació de Barcelona. ¡Endavant i feliç Sant Jordi!.Foto2



Les 26 accions de la Diputació de Barcelona per la COVID-19

COMENTAR

Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal Cookies Consejo editorial
AMIC CLABE