• Usuario

Fora de cobertura

Ramon E. Carbonell Pujol
Director de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat

Caritas
Fotografia de Ramon  E. Carbonelll, Director de Càritas i el Bisbe Agustí Cortés, president de Càritas

Amb aquest lema, des de Càritas, hem celebrat enguany el dia de les Persones sense llar, tal i com venim fent, des de fa 30 anys, cap a finals del mes d’octubre. És una jornada per a fer visible la realitat de vulnerabilitat extrema que viuen aquestes persones, que van quedant al marge de les relacions socials, de l’accés a un habitatge digne, de la sanitat, del treball i  de la protecció social.

 

Considerem persones sense llar, totes aquelles que no poden accedir o conservar un allotjament adequat que li proporcioni una certa seguretat i estabilitat. No hem de pensar només en les persones que viuen al carrer, si no també en persones que es troben en allotjaments temporals, com les dones víctimes de violència de gènere allotjades en recursos de protecció o els assentaments de temporers. També les persones que viuen en habitatges ocupats o que estan pendents de desnonament i que es consideren habitatges insegurs  i finalment les persones que viuen en habitatges inadequats, és a dir barraques, locals, cotxes, etc... El 2021 segons dades de l’informe FOESSA sobre exclusió i desenvolupaments social a Catalunya, més de 900.000 persones vivien en habitatges insegurs i 1,3 milions en habitatges inadequats.

 

El 2022 amb els efectes, encara no superats, de la pandèmia i l’agreujament de la inflació que provoca la guerra d’Ucraïna, de ben segur que veurem com augmenta la vulnerabilitat i la exclusió d’aquestes persones que ja partien d’una situació de molta fragilitat. Són persones que veuen com se’ls priva l’accés als seus drets i a la seva dignitat, davant de la passivitat d’una societat i d’unes polítiques públiques insuficients per revertir aquesta situació.

 

Conscients de que l’accés a un habitatge digne, és una finestra oberta a la integració, la participació, la protecció i l’accés a drets, des de Càritas diocesana de Sant Feliu de Llobregat, treballem per acompanyar les persones sense llar i sensibilitzar a la societat per que no restin indiferents d’avant d’aquesta realitat.

 

Però mentre denunciem i reclamem unes polítiques públiques enfocades en la preservació dels drets humans i en la necessitat d’una protecció social plena i inclusiva per a les persones sense llar, també hem posat en marxa el 2021 i en el que portem de 2022, diversos equipaments habitacionals adreçats a revertir aquesta situació se sensellarisme que pateixen tantes persones.

 

Al Baix Llobregat, a part dels 25 habitatges unipersonals o per a famílies i els 3 habitatges compartits de Molins de Rei, Sant Climent de Llobregat i el Prat de Llobregat, que ja funcionaven, s’han posat en marxa la Llar Iris a Sant Vicenç dels Horts i de manera més recent la Llar Sant Llorenç a Sant Feliu de Llobregat. El bisbe Agustí Cortés en va fer la benedicció el passat 20 d’octubre, en una acte que també a servir per celebrar el dia de les persones sense llar i on es va fer una lectura pública del manifest elaborat per Càritas en motiu d’aquesta jornada.

 

La Llar Sant Llorenç, com els altres pisos compartits de Molins de Rei i Sant Climent de Llobregat, acull dones soles o amb fills, que s’han vist abocades a una situació de sense llar i que pateixen una situació de major vulnerabilitat i desprotecció, per la doble discriminació que pateixen pel fet de ser dona.

 

Tenim davant nostre un gran repte com a societat, l’oportunitat de construir una nova realitat on les persones participin i estiguin en el centre de qualsevol política, mesura o decisió. És també  a les nostres mans no permetre que les persones quedin “fora de cobertura”.

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE