• Usuario

Sant Boi i El Prat capitals de la carxofa conreada al Parc Agrari del Baix Llobregat

La campanya  s'emmarca en el conjunt d'activitats que s'estan impulsant en diferents municipis metropolitans en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible de Barcelona de 2021.

|

Sant Boi i El Prat també han decidit reforçar la seva col·laboració per promoure la carxofa i protegir l'espai on es conrea, el Parc Agrari del Baix Llobregat, en el context de la covid. 



Parc3


De esquerra a dreta: Lluïsa Moret, Lluís Mijoler i Ada Colau / @Vilapress


En paraules dels seus alcaldes "la pandèmia ha posat encara més de manifest la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i  protegir les grans infraestructures verdes i metropolitanes com el Parc Agrari, així com de garantir l'abastiment de productes de proximitat".


Per anar en aquesta direcció Sant Boi i El Prat s'han aliat per primera vegada en un fet històric a la comarca en una campanya conjunta, sota el lema " Sant Boi i El Prat capitals mundials de la carxofa", per promoure la producció i consum de l'emblemàtica hortalissa del Parc Agrari del Baix Llobregat, que es desenvoluparà fins a principis del mes de maig.


La campanya s'ha presentat aquest dimecres a la masia de Can Comas, situada al Parc Agrari, amb la presència de l'alcaldessa  de Sant Boi, Lluïsa Moret, l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler i la presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que enguany ostenta la capitalitat mundial de l'alimentació sostenible.  També han participat els representants de les Cooperatives Agrícoles, de la restauració i el teixit comercial i comunitari de ambdós municipis.



Parc1


Parc Agrari del Baix Llobregat /@Vilapress


Lluïsa Moret: " Hen tingut la capacitat de convertir el valor de la nostra historia en una oportunitata de futur".


L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ha afirmat que aquest "acte d'avui simbolitza les aliances entre les institucions, les cooperatives agràries, el sector de la restauració i el comerç per crear un ecosistema metropolità amb la carxofa i el Parc Agrari com a centre, en una clara aposta per l'alimentació saludable i el desenvolupament sostenible. El Parc Agrari és un model econòmic molt important que té una identitat cultural que ens uneix. Cal tenir present que hem tingut la capacitat de convertir el valor de la nostra historia en un una oportunitat de futur". 



Lluís Mijoler: "Aquest Parc Agrari és un símbol a la comarca i el rebost de la nostra Área Metropolitana"


L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha assegurat en la seva intervenció: "Avui iniciem una relació històrica del Prat i Sant Boi a l'entorn del símbol que ens uneix, la carxofa. També són moments de posar en valor una infraestructura com aquesta, el Parc Agrari, amb una gran importància en la producció agrícola per a tota l'àrea metropolitana, com s'ha posat encara més de manifest durant la pandèmia. Aquest Parc Agrari és un símbol a la comarca i el rebost de la nostra Área Metropolitana de Barcelona".


Ada Colau: ""Necessitem més que mai aquest Parc Agrari en el Territori"


La  presidenta de l'AMB i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat: "Tenim la sort de ser una metròpoli amb un parc agrari a dins, un fet molt poc freqüent. Cal que, des de les administracions, defensem aquesta enorme riquesa, i ara, des de la capitalitat alimentària 2021, tenim una gran oportunitat per fer-ho. Aquest Parc Agrari és una gran infraestructura verda i cal protegir-lo i potenciar-lo. Pel que s'ha vist a aquesta pandemia necessitem més que mai aquest Parc Agrari en el Territori, que han protegit tant Sant Boi com El Prat".


#MengemCarxofa de Sant Boi i El Prat



Parc2


La carxofa de Sant Boi i El Prat té aquest magnífic aspecte/ @Vilapress


La campanya #MengemCarxofa s'ubica dins del marc de la Capitalitat mundial de l'alimentació sostenible de Barcelona 2021 i vol promoure models d'alimentació sostenible, justa i sana a partir d'un cicle d'activitats que s'estenen també a diversos municipis metropolitans i on tant Sant Boi com el Prat es reivindiquen com a capitals mundials de la carxofa. 



Als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat dels dos termes municipals, hi ha 248 hectàrees de conreu de carxofa segons les darreres dades disponibles del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya (2019)


El Parc Agrari del Baix Llobregat produeix 2.480 tones anuals de carxofes



Sant Boi i El Prat  reivindiquen la promoció i protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat, com a gran infraestructura verda i principal espai de producció agrícola de l'àrea metropolitana, per tal de preservar la seva biodiversitat i els seus conreus i reclamen enfortir el lideratge metropolità sobre aquests espais.



UNA AGENDA D'ACTES AL VOLTANT DE LA CARXOFA



Carxofa2




Tant el Prat com Sant Boi han organitzat diverses activitats online i presencials per a la promoció i difusió conjunta del producte estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat, de l'agricultura de proximitat i de l'alimentació sostenible. 


Comprar carxofa del Parc Agrari pot tenir premi! En comprar carxofes o d'altres productes del Parc Agrari, es podrà aconseguir una bossa de tela de la campanya. Cada setmana, els pagesos i pageses distribuiran bosses de tela als mercats de pagès i als mercats municipals del Prat, Sant Boi i Barcelona, així com a les botigues de proximitat.


Concurs d'Instagram #MengemCarxofa. També es proposa cuinar la carxofa del Parc Agrari amb una recepta original, divertida, o especialment apetitosa, fer-li una foto al resultat i compartir-la a Instagram amb el hashtag #MengemCarxofa. En entrar a elprat.cat/mengemcarxofasantboi.cat/mengemcarxofa, es trobaran receptes i consells per preparar-les i un jurat format per agricultors i restauradors de proximitat dels municipis triarà les imatges de plats més apetitoses, que seran premiades amb paneres de productes del Parc Agrari.



A Sant Boi, l'Ajuntament organitza el programa d'activitats del Mes de la Carxofa conjuntament amb la Cooperativa Agrària Santboiana i l'associació de restauració Sant Boi Degusta.


Carxofa


@SantBoi




En l'organització col·laboren Sant Boi Comerç i Sant Boi Empresarial i el programa del Mes de la Carxofa inclou:



  1. Menús carxofers take away i delivery a restaurants de la ciutat
  2. Tapes carxoferes a bars i restaurants
  3. Passaport carxofer (per tres àpats carxofers a tres restaurants diferents, un menú d'obsequi)
  4. Concurs d'aparadors carxofers a Instagram
  5. Sorteig de 10 paneres de la Cooperativa Agrària
  6. Visites escolars a un camp de carxofes
  7. Scape rooms al Parc Agrari (dissabtes i diumenges al matí)
  8. Vídeos a les xarxes socials i entrevistes a Ràdio Sant Boi amb pagesos, restauradors i nutricionistes
  9. Showcookings amb tallers de receptes online
  10. Proposta de rutes al Parc Agrari del Baix Llobregat en collaboració amb l'Ajuntament del Prat
  11. Punts de venda de carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana




Al Prat, les activitats programades són una xerrada sobre la carxofa i el seu conreu i com es pot veure afectat pel canvi climàtic, que tindrà lloc el 7 d'abril al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa i es podrà seguir via streaming. La xerrada anirà a càrrec de Marcel Tort, membre la Cooperativa Agrícola del Prat, agrònom i professor de l'institut Les Salines del Prat.


A més, la xarxa de centres cívics del Prat (Palmira Domènech, Sant Jordi-Ribera Baixa i Jardins de la Pau), des de les seves comunitats que realitzen activitats al voltant de la cuina, impulsen la realització de vídeos de veïns i veïnes, entitats i cooperatives locals explicant receptes amb la carxofa com a protagonista.


Al web elprat.cat/mengemcarxofa, es podran consultar totes les activitats de la campanya a la ciutat, així com informació relacionada amb receptes i oferta gastronòmica a l'entorn de la carxofa.

En aquest sentit, s'inclouran les activitats del Marc Gastronòmic, que anualment organitza l'associació AGT i l'Ajuntament del Prat per promoure el consum de carxofa i pollastre Pota Blava en diferents restaurants del municipi i de localitats de l'entorni que enguany se celebra de l'11 de març a l'11 d'abril. 


El Prat és la capital del Març amb 11 participants, que s'estendrà a 15 ciutats del Baix Llobregat (Abrera, Begues, Castelldefels, Cervelló, Esparreguera, Gavà, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Viladecans), a més de l'Hospitalet i de Barcelona.


BARCELONA CAPITAL MUNDIAL DE L'ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE


Barcelona és enguany la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, un esdeveniment que depassa la capital catalana i s'estendrà arreu de l'àrea metropolitana, que preveu desenvolupar més de 90 projectes i polítiques de foment de l'alimentació sostenible fins al mes de desembre. Està organitzat a partir de la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, l'AMB i el PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona).


Entre les cites més rellevants, cal destacar que Barcelona acollirà el VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d'alimentació, que remarca el paper estratègic dels municipis en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. L'objectiu d'aquesta i la resta d'activitats del cicle és contribuir a dissenyar i desplegar polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit. Es vol construir una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030.


L'AMB es mostra a favor del reforç de les polítiques alimentàries i de l'alimentació saludable i de proximitat.  Per ajudar els municipis en aquest procés, l'AMB ha elaborat una guia de participació dels municipis en la capitalitat mundial de l'alimentació sostenible de Barcelona 2021 i el Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2023.









El Març Gastronòmic arriba a la XIIa edició reivindicant els xefs i els productes del Baix Llobregat
Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE