• Usuario

10 rutes per descobrir les comarques de Barcelona

Una de les millors maneres de conèixer un territori és gastar les sabates o les rodes de la bicicleta. Les comarques de Barcelona no en són una excepció. Us proposem 10 rutes i camins que us conduiran per la seva història, de poble en poble, camí a camí; algunes molt properes i d’altres una mica més llunyanes, però totes amb paisatges increïbles

|

Vilapress branded29j1
Seguint el Camí Oliba passareu per Santa Maria de la Seu / Diputació de Barcelona

 

Rutes per fer amb la família

 

1. Camí Oliba

 

Per conèixer la història medieval catalana és imprescindible saber qui va ser i què va fer el bisbe Oliba. Podeu seguir els seus passos amb el Camí Oliba, que uneix les comarques d’Osona, el Bages i el Ripollès. Seguint el recorregut GR-151 visitareu patrimoni emblemàtic del romànic: des del monestir de Montserrat, fundat per l’abat Oliba el 1025, fins a Sant Joan de les Abadesses, passant per Santa Maria de la Seu de Manresa, Sant Benet de Bages o Santa Maria de Ripoll.

 

2. Bruixeria al Lluçanès

 

Diuen que a la serra del Cadí i al Pedraforca es feien aquelarres de bruixes. La seva persecució a Catalunya va acabar amb unes 400 dones acusades per la Inquisició. Podeu trobar exemples de la seva presència a molts pobles i indrets catalans, entre ells al Lluçanès, un altiplà entre Osona i el Berguedà amb boscos i plantacions agrícoles, praderies verdes i rieres sinuoses. Podeu fer la ruta de la Gola de les Heures —lloc de reunió de bruixes— fins a Sant Feliu Sasserra, on trobareu el Centre d’Interpretació de la Bruixeria i on per Tots Sants (1 de novembre) se celebra la Fira de les Bruixes. Aquesta ruta us portarà pel Roc Foradat, on la bruixa Napa preparava els seus beuratges i conjurs.

 

3. Ronda del Moianès

 

Una bona proposta per conèixer la comarca del Moianès és seguir el GR-177. Comenceu sortint de la capital, Moià, i de forma circular, acabareu la ruta al punt de partida. La ronda del Moianès us portarà per tot aquest territori i descobrireu el seu paisatge i la seva història preindustrial. També hi ha rutes més curtes per descobrir les diferents cares de la comarca. 

 

Vilapress branded29j2
Antigament, al Pedraforca s’hi feien aquelarres de bruixeria / Shutterstock

 

4. Ruta familiar Màrius Torres

 

Si aneu amb la família o només us ve de gust fer una passejada, les Cingleres de la Gavarresa us ofereixen una panoràmica excepcional de petites valls i serres de la zona. Podeu fer un curt recorregut pels paisatges que varen captivar el poeta Màrius Torres durant la seva estada a Sant Quirze Safaja. Gaudiu d’unes vistes magnífiques de la plana del Vallès, de Gallifa i de Sant Llorenç, fins arribar al santuari de Puigdolena, on Màrius Torres va estar ingressat a causa de la tuberculosi. Podeu fer aquesta ruta en poc menys d’una hora a peu.

 

5. El Camí del Riu

 

Al Penedès us proposem el Camí del Riu, una ruta que us mostra els rius a través de 43 quilòmetres seguint l’Anoia, el Lavernó i el Mediona-Bitlles. Recorrereu pobles, camps de conreu, vinyes, boscos i molts municipis de la comarca: Subirats, Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona, i descobrireu masies centenàries, edificis modernistes i colònies industrials.

 

Rutes per a senderistes exigents

 

6. El Camí dels Bons Homes

 

Si us atrauen les rutes de pelegrins, el Camí dels Bons Homes segueix la història dels càtars occitans. És un camí que segueix el GR-107 i que podeu fer a peu, en BTT o a cavall. Dos-cents quilòmetres que us portaran del Santuari de Queralt, a Berga, fins a Foix i Arieja, a França. Podeu també dividir la ruta i només fer-ne una part.

 

Vilapress branded29j3
El Camí dels Bons Homes segueix la història dels càtars occitans / Diputació de Barcelona

 

7. Cavalls del Vent

 

Si sou aventurers i us agraden el senderisme, l’alta muntanya i la natura, us recomanem la ruta dels Cavalls del Vent, un recorregut circular pels refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El circuit us guiarà per vuit refugis d’aquesta serralada. Cal anar ben preparats i amb reserva prèvia dels allotjaments. És una de les millors maneres de conèixer el Prepirineu i un dels parcs naturals més importants del país.

 

8. Ruta dels 3 Monts

 

Una de les caminades més ambicioses és la Ruta dels 3 Monts. És un camí llarg —106 quilòmetres en 6 etapes— en què passareu per tres dels parcs naturals més importants de la província de Barcelona: el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat. Però no cal que la feu tota d’una tirada! Ermites, castells, pobles medievals, gorgs, rius i paratges naturals us esperen.

 

Vilapress branded29j4
Ruta dels 3 Monts travessa l’espectacular Massís de Montserrat / Shutterstock

 

9. Ruta per Territoris Serens

 

Aquesta ruta de llarg recorregut —160 quilòmetres— us portarà des del Moianès fins a Osona, travessant el Lluçanès, la Vall del Ges, Orís i Bisaura. La ruta Territoris Serens està pensada per fer-la amb tranquil·litat, tot gaudint del seu patrimoni natural i arquitectònic. Se segueixen antics camins: la ronda del Moianès, el camí de Sant Jaume, camins rals o ramaders del Lluçanès i també senders de curt i llarg recorregut.

 

10. Camí dels Monjos

 

El Camí dels Monjos és una ruta que es pot retallar i fer-ne una versió més curta i familiar. Va del monestir de Sant Cugat del Vallès al monestir de Sant Llorenç del Munt, a dalt de tot de la Mola. Pel camí de curt recorregut PR-C 31 seguireu el periple fet pels religiosos de Sant Llorenç a Sant Cugat, a la recerca de terres més productives i menys aïllades, sense travessar rius, torrents o rieres, tal i com els va manar el bisbe de Barcelona que fessin. Si acabeu a la Mola, podeu reservar i menjar cuina típica catalana al restaurant del seu cim abans de tornar cap a casa.

 

Més informació a www.barcelonaesmoltmes.cat/senderisme

 

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE